ИАОС: Няма установено замърсяване на въздуха в Дупница!

На територията на община Дупница не се регистрират превишения на максимално еднократните и средноденонощните пределно допустими концентрации/норми за опазване на човешкото здраве/по следните показатели ФПЧ10, SO2, NOx, CO, O3, H2S, NH3 и метеорологични параметри т.е. не е установено замърсяване на атмосферния въздух.

Това е заключението от направените денонощни измервания в периода 29.07.2019 г. – 31.07.2019 г в района на жк.Бистрица. Протоколите от ИАОС /Главна дирекция “Лабораторно-аналитична дейност”/ с резултатите бяха входирани вчера в деловодството на общинска администрация.

След сигнали в Община Дупница и РИОСВ-Перник, свързани със замърсяване на въздуха и задушливи миризми от самозапалване на закритото общинско депо за неопасни отпадъци в м.“Злево”, кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев направи заявление към лаборатории на ИАОС за извършване изследване на качеството на атмосферния въздух (КАВ) и измервания на емисии на вредни вещества във въздуха с мобилна автоматична станция. Направено бе измерване на нивата на замърсителите в атмосферния въздух по отделни показатели. От изпитванията е видно само едно превишаване на средноденонощната норма от 50 µg/m3 (установено 55 µg/m3 на 29.07.2019 година в 14 часа) от извършените 48 бр. измервания по показател ФПЧ10 (финни прахови частици), което е било моментно и повлияно от въздушните маси.

vazduh-map"Като цяло резултатите са показателни, че влошаване качеството на атмосферния въздух на територията на град Дупница няма. Лично аз, не очаквах да има превишаване на нормите, което е и видно, тъй като на закритото общинско депо, през годините не сме допускали депониране на опасни канцерогенни отпадъци. Ежедневно от Община Дупница запръстяваме, за да не се допуска горене и отделяне на метан. Само ще напомня, че ската е с натрупан отпадък повече от 60 години и бе предназначено за твърди битови отпадъци с неопасен характер. Ще продължим да следим състоянието, разбира се. В Дупница има вече монтирани няколко станции, които следят качеството на атмосферния въздух и всеки жител може в реално време да следи актуалното състояние на въздуха, който дишаме", заяви Началник отдел "Екология" Десислава Борисова. Състоянието на въздуха в Дупница, както и цялата страна в реално време, можете да следите на https://airbg.info/map/.

"Искам да напомня отново на нашите съграждани, че периодичното самозапалване на закритото общинско депо е вследствие на продължителните гнилостни процеси във вътрешността на сметището, което е с дълбочина повече от 70 метра. Този процес ще продължи, докато не бъде технически и биологически рекултивирано, за което Община Дупница сме предприели всички законови действия, които предвиждаме да приключат в края на 2020 година", допълни главният еколог на Общината.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien