И ТОВА ГО ИМА! Химик ще определи изборът за кмет на Блатино

Окончателното решение за кметските избори в дупнишкото село Блатино е в ръцете на….химик. Това на пркактика е решението на Върховния административен съд, който гледа резултатите от изборът на Димитър Дудин за кмет на населеното място.

Столичните магистрати се произнесоха по случая и върнаха на Кюстендилски административен съд делото, но да бъде гледано от нов състав.

Напомняме, че на балотажа, Дудин получи 55 гласа, а Ботьо Дончев – 54. Последва жалба до КАС, които назначиха повторно преброяване и след него се оказва, че двамата в действителност са получили по 53 гласа.

Мотивите на ВАС са, че е трябвало да бъде назначена химическа експертиза, която да установи за една от бюлетините дали е редовна или не, тъй като има съмнения, че положеното мастило е остатък от предишна бюлетина или отбелязаният вот е от различен химикал, a отбелязаният вот е задебелено отбелязан. На практика именно решението на химика ще предопредели изходът от делото, тъй като двамата имат равни гласове. ВАС прие за валидни гласовете от 4-те бюлетини, на които не са откъснати номерата им и са пуснати с тях, като ще бъде търсена административно-наказателна отговорност за това от членовете на съответната секционна избирателна комисия.

Окончателното решение по казуса "Блатино" се очаква да приключи най-рано след 2 месеца.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien