И Босна се подпали над 100 души пострадаха при сблъсъци с полицията в Сараево

Над 100 души пострадаха при сблъсъци между протестиращи и полиция в столицата на Босна и Херцеговина Сараево, предаде РИА Новости.Десетки хиляди граждани, недоволни от социално-икономическата ситуация, високото ниво на безработица и корупция взеха участие в протестите. Демонстрантите запалиха сградата на правителството на кантона Сараево и на президентството на Босна и Херцеговина, където е бил унищожен архив от ценни документи. 

Демонстрантите счупиха прозорци и подпалиха офиси на местното правителство в северния град Тузла.Сълзотворен газ и пушек покри центъра на Сараево, където полицията използва гумени куршуми и звукови гранати срещу няколко хиляди демонстранти, които също нахлуха и подпалиха сградата на кантоналното правителство, започнаха да я опустошават и я подпалиха, съобщи АФП, като се позовава на босненската държавна телевизия.Протести са свикани днес в няколко босненски градове в знак на недоволство от задълбочаващата се социална несигурност, породена от липса на икономически и политически напредък след войната.Правителствената сграда в централния град Зеница също е била подпалена, съобщават местни медии. Протестиращи скандират "Крадци!" и "Революция!". Голяма част от тях са се събрали по призиви за протести в социалната мрежа Фейсбук.

Фотограф на Ройтерс в Тузла съобщи, че близо 6000 души протестират в града срещу затварянето на фабрики, продадени от държавата.Част от протестиращите са се отцепили от основната група и са атакували правителствена сграда, която са подпалили. Заклещени в капан от пламъците, няколко души са скочили през прозорците.Според съобщение на полицията в Тузла най-малко осем души са ранени, включително двама полицейски служители, един от които сериозно.Агенция Франс прес съобщава, че близо стотина младежи с качулки на главите, носещи емблеми на местния отбор по футбол, са проникнали в сградата на местното правителство в Тузла, опустошили мебелите и хвърляли телевизори през прозорците. Над 5000 демонстранти отвън са ги аплодирали.Стотици полицаи са се оттеглили на около стотина метра и са направили кордон около сграда, в която се помещават службите за спешна помощ на града.

Пламъци и гъст дим излизат от първия етаж на 10-етажната правителствена сграда в Тузла. Протестиращи вътре в сградата пречат на пожарникарите да изгасят огъня.

20140208.adtggllvmg


Повод за протестите бе приватизацията на четири големи предприятия, които осигуряваха прехрана на по-голямата част от населението на Тузла, третия по големина град в Босна и Херцеговина. Заводите бяха продадени на частни купувачи, които поеха задължение да инвестират в тях и да ги направят печеливши, но вместо това разпродадоха активите на предприятията, престанаха да плащат на работниците и започнаха процедури по несъстоятелност.Протестите започнаха в сряда в Тузла и се разпространиха в редица градове на бедната бивша югославска република. Това гражданско недоволство е безпрецедентно за следвоенна Босна, където сърби, хървати и бошняци толерират политическата стагнация от години заради риск от връщане на конфликта, отбелязва Ройтерс.Правителството на Мюсюлманско-хърватската федерация се събра на извънредно заседание и призова протестиращите към преговори, съобщава агенцията.
Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien