Футболните отбори на Марек и Академик Свищов ще почетат паметта на 12-те деца загинали в река Лим

 

С едноминутно мълчание в памет на загиналите преди 10 години деца ще започне утре футболната среща между Марек и Академик Свищов. Двубоят е от 17:00 часа на стадион Бончук. Двата клуба по този начин изразяват своята съпричасност към семействата на 12- те деца. Отборът на Акадимик преди да замине за Дупница днес ще бъде и на панахидата в Свищов. 40519-39924-3-29-2014 10-51-05_620_348_620_348

Днес се навършват 10 години от смъртта на 12-те деца от Свищов, които загинаха в ледените води на река Лим на 4 април 2004 г. За десет години родителите им успяха да променят закони, да основат фондация и да се научат да живеят с мъката в сърцата си. 
На 4 април 2004 г. 50 души се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от свищовското училище "Николай Катранов". Към 22 ч. българско време, на завой на планински път шофьорът губи контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 м по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун. Рейсът потъва за броени минути. 
Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 м. Едва 38 души са спасени, но 12 деца загиват : т
ова са Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова. С тази трагедия в Свищов остават десетки почернени родители и близки. Няколко месеца по-късно започва дълга процедура от съдебни дела, експертизи и събиране на доказателства. В парламента се сформира специална анкетна комисия, която трябва да разследва причините за трагедията. Оцелелите от катастрофата всеки път трябваше да си спомнят събитията от априлската вечер. Единственото, което искат скърбящите, е справедливост и наказание за виновните.

Пламен Казаков

zadupnitsa.com

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien