ЕКСКЛУЗИВНО! Планинските „Ангели“ от Дупница спасиха 2-ма израелци от бялата смърт

Великден се оказа наистина ВеликДен за двама младежи от Израел, които бяха буквалноспасени от бялата смърт тази нощ. Само бързата и професионална, както обикновено реакция на Планинска спасителна служба-Дупница към БЧК, са причината да бъдат все още сред живитие.

Около 19 часа вчера се получава сигнал за двама изгубени в района над Седемте езера. Сигналът е подаден чрез израелската система за помощ, с която се запознати всички от тази страна. "Тръгнахме веднага. Искам да обърна внимание и специално да благодаря на служителите от лифта, които въпреки късния час, дойдоха и го пуснаха, за да се качим по-бързо до изходния пункт – хижата. Така спестихме 2 часа, за да стартираме издирването. Малко преди полунощ ги открихме отклонили се към връх Кабул, в снега, целите подгизнали, трепереха премръзнали. Смея да твърдя, че буквално 2-3 часа по-късно вече щеше да бъде фатално. Особено едното от момчетата бе в напълно неадекватно състояние и буквално го носехме на ръце до хижата. На място предприехме необходимите действия, след което максимално бързо, на ръце ги свалихме до хижата, където се продължи с оказването на първа помощ. Около 4 часа през нощта, акцията приключи", разказа Божидар Джокин от ПСС-Дупница. 5-ма от "ангелите от планината" са участвали в акцията, приключила с успешен край.

За пореден път се доказа липсата на спасителен център в района на Седемте езера, за който вече 5 години, Национален парк "Рила"-Благоевград, демонстрира безхаберие и липса на адекватно отношение. На два пъти, от държавния бюджет отделят средства за изграждането му, но от НП "Рила" за тези 5 години така и не успяват дори да стартират процдура за изграждането му.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien