ЕКСКЛУЗИВНО! Методи Стойнев от Баку: На олимпиадата всички ни коментират. Срамът за България е голям

Методи Стойнев е добре известен в цяла Дупница и като политик и общественик, както и като шахматист и деятел в ШК "Марек Юнион-Ивкони". Той бе един от хората, които разкриха голяма част от далаверите в родния шахмат, далавери, които се оказаха много по-големи от предполагаемото. В момента, Стойнев е в Баку, където се провежда заседание на Европейския шахматен съюз, а от утре започва и заседанието на ФИДЕ. Както Стойнев неедно кратно алармира, България бе изхвърлена от европейския шахмат, като до 2 дни ще стане ясно, дали ще изхвърлят страната ни и от световния шахмат. Ето какво заяви Стойнев, ексклузивно за ZADUPNITSA.COM от Баку:

 

– Г-н Стойнев, какво означава това решение на Европейския шахматен съюз с това изключване?

-Това решение показва ясно, че в Българската федерация по шахмат за разглеждания период от време /2011-2014/  е имало сериозна корупция, която освен, че е ощетила българските шахматисти, така и ЕШС с прехвърлянето на огромна сума пари в офшорна сметка, която не е на истинския ЕШС, а на "сенчестия" ЕШС ООД в щата Делауер, САЩ. Всичко това беше доказано перфектно с документи пред делегатите на европейските страни членки на ЕШС на самата Генерална Асамблея в Баку. Казусът БФШ-България отне 2/3 от цялото време на Асамблеята, а документите касаещи БФШ бяха 3/4 от всички документи за целият дневен ред.

– Какво бе поведението на Силвио Данаилов по време на заседанието? Истина ли е, че е бил изведен с охрана?

– Поведението му беше арогантно, водеше със себе си адвокати и danailov-kralevпреводач за тях. Държеше се предизвикателно, за което му беше направена забележка от Президента на ЕШС Азмайпарашвили,че не се намира в къщи и трябва да се държи по-прилично и възпитано пред делегатите на асамблеята! Не отговори на нито един конкретен въпрос поставен му от делегатите с мотива,че в момента се водило следствие, което не му позволявало да дава каквато и да било информация, нито пък де им показва каквито и да било документи! През цялото време твърдеше, че обвиненията били политически, на лична основа свързани с настоящият президент на ФИДЕ Илюмджинов и вицепрезидента Макропулос. На тези обвинения присъстващия в залата вицепрезидент на ФИДЕ, Макропулос, като представител на Гърция стана и ясно обясни, че случаят не е политически , а "банално" ясен и криминален. Простичко за всички делегати обясни, че едни пари /т.е. стотици хиляди евро/ предназначени за ЕШС, вместо да постъпят в сметките на ЕШС са отишли в частната сметка на ЕШС ООД, че няма как например ЕШС да е отдавал под наем шахове, часовници, електронни табла и заглушителна техника под наем за стотици хиляди евро, просто защото ЕШС не притежава такива и посоченият договор от БФШ за тази дейност пред нашите проверяващи органи е чисто и просто фалшив! И така нататък все в този дух кратичко, ясно и последователно обясни на делегатите казуса с БФШ и президента й!

Лицето Данаилов не е било извеждано с охрана, както някои са твърдяли, но след като делегатите гласуваха изключването на България, загърби арогантното си поведение и доста посърнал, тихичко, сам без принуда напусна залата.

– Какво коментираха другите страни за финансовия скандал?

– От 55 страни членки на ЕШС присъстваха 51, от които 37 гласуваха mr-silvio-danailovБФШ да бъде изключена от редиците на Европейското шахматно движение, 3 се въздържаха и 11 гласуваха против изключването ни. Част от мотивите на гласувалите против бяха,че първо Българският съд трябвало да си каже думата /тоест делегатите трябваше да чакат решението му поне 4-5 години, колкото траят такива дела в България/, друга част пък явно са били тясно свързани с него по време на мандата му, като бивш президент на ЕШС и са му били задължени по една или друга причина. Гласуването беше тайно и само можем да предполагаме, кои са били делегатите, които го подкрепиха. Въпреки това, по разговорите, които показно и "свойски" Данаилов водеше с част от делегатите преди гласуването, можем да предположим кои бяха за него.

– Какво да очакваме от заседанието на ФИДЕ?

– След изключването на Данаилов за 1,5 години от шахматния живот на ФИДЕ преди седмица за казуса с Черна гора, който също беше свързан с офшорната сметка в щата Делауер, то след новите разкрития за фалшивите турнири в България свързани отново с тази офшорна сметка, неспазването на решението на Етичната комисия по казуса с гм.Кирил Георгиев, м.с. Методи Стойнев и шахматният треньор Симеон Стоичков, чиито наказания бяха потвърдени на последното Общо събрание на БФШ на 23 юли 2016г. в Пловдив без да се съобразяват с решението на етичната комисия, най-вероятно членството на БФШ във ФИДЕ ще бъде в добрия случай за нас временно замразено, в лошия просто ще ни изключат, както направи това ЕШС. В т. 58 и 59 от дневният ред на ФИДЕ всички документи за корупцията в БФШ отнасящи се до ЕШС са прилежно приложени. Така,че….резултата от гласуването му на 13 септември може да се каже, че е практически предизвестен!

– За какъв период ще сме изключени или само замразени, както казва Силвио?

– Срок посочен няма! Просто българските власти в лицето на ММС трябва да се вземат в ръце и да отнемат лиценза на сегашната БФШ. Лицата в УС на БФШ , които не са взели отношение по корупционните сделки трябва да се изключат от шахматното движение. ММС трябва да даде лиценза на нова шахматна организация, която не е корумпирана и тя отново да кандидатства за членство в ЕШС, не носеща негативите на БФШ. Такава организация съществува и това е новосформираният Български Шахматен Съюз начело с президента и Добри Беливанов-настоящ кмет на гр.Хасково. Още повече,че нейните членове взеха дейно участие по разкриване на корупционните сделки на сегашната БФШ.

– Какво се случва с националните отбори на България и световното след 10 дни за 14-18 годишните?

– Зависи с каква дата ще влезе в сила решението на Генералната Асамблея на ФИДЕ. Конкретно това световно за деца, за което ме питате най-вероятно няма да бъде засегнато, но за следващите първенства, ако бъдем изключени забраната за участие ще бъде в сила. Просто България ще бъде изхвърлена от световното шахматно движение.

– А със състезателите и тяхното ЕЛО?

– Тук ФИДЕ може и да направи компромис и да ги води временно под нейна егида, докато България не си въведе ред в шахматното движение, но все пак това зависи и от добрата воля на ръководството на международната шахматна организация.

– Ако ни изхвърлят и от ФИДЕ, какво се случва с националните отбори на Олимпиадата сега? Ще ни изгонят или не? 

– Няма да ни изгонят, защото тогава ще е и последният ден на Олимпиадата и положението е "заварено", така да се каже. Обаче срама за България и българските шахматисти е голям! Казусът с БФШ тук се обсъжда постоянно и вече едва ли има шахматист на Олимпиадата, който да не знае за голямата корупция която се шири в БФШ.

– Можеше ли ММС да предотврати този световен срам или министър Кралев нямаше ход?

– Разбира се, че можеше да не се допусне такова излагане на България на такъв престижен международен форум като Олимпиадата по шахмат. Министърът на спорта Красен Кралев имаше изпреварваща информация, какво се случва в БФШ въз основа на направените

SONY DSC

SONY DSC

проверки от АДФИ и инспектората на ММС и контактите му с ГД БОП. Въз основа на тези проверки беше спряно финансирането на БФШ за 2016г., докато не върнат начетената сума от 381 000лв. за 2014 г. Интересното че инспекторите от ММС "срамежливо" не забелязват фалшивите договори, тъй като те не били – забележете-разследващ орган, но пък същевременно не направиха брифинг след проверките и не уведомиха прокуратурата да започне разследването! Тоест, ако крадеца върне 381 000 лв., той вече не крадец. Забележително, нали! Тук, трябва да спомена, че предните проверки на инспектората на ММС бяха "смачкани" от част от чиновниците в Министерството на спорта и едва последната, не без натиск от разследващите лица, показа частично уродливото лице на корупцията конкретно в шахмата. Интересното е, че по подобен начин са крадени пари от държавата и за годините 2011, 2012 и 2013 от БФШ, но чиновниците от Инспектората на ММС не желаят и не желаят да забележат тези явни нарушения, тъй като те са извършени не без тяхното одобрение! Даже един от чиновниците за своите "заслуги" беше повишен като зам.министър от бивш шеф на инспектората на ММС! На една от срещите с министъра на спорта проведена през месец май тази година, той заяви ясно пред 8-те присъстващите на срещата- 4 души от ММС и нашата делегация на БШС от 4 човека, че той няма да възстанови финансирането на БФШ, докато не върнат цялата сума наведнъж и, че ако им се отнеме членството на БФШ от ЕШС или ФИДЕ, той на втория ден ще им отнеме лиценза даден им от ММС! С какво учудване разбрах от медиите, че в края на месец август наказанието на БФШ е "разсрочено", финансирането възстановено и са дадени 75 000 лв. за участие на отбора по шахмат на Олимпиадата в Баку, Азербейджан! На питане в парламента от депутата Антонов, който забележете е член на Управителния съвет на разследваната БФШ защо е спряно финансирането на БФШ, министър Кралев отговаря, че проблемът на БФШ с ФИДЕ и ЕШС бил на лична основа между Данаилов и президентите на ЕШС и ФИДЕ, а не на корупционна основа! Интересно ми е сега, като се върна в България от Баку, дали вече министър Кралев, както заяви на посочената по-горе среща ще отнеме на вторият ден лиценза на БФШ заради изключването ни от ЕШС за корупция, т.е. в понеделник. Както се казва ще поживеем и ще видим!

– Какво трябва да се случи сега, за да бъдем върнати в шахмата? И кога най-рано? 

– Топката категорично е в ръцете на  ММС и лично на министър Кралев. Българските власти категорично трябва да покажат, пред международните шахматни организации, че се борят с корупцията, а не поставят чадър над нея!

– БФШ има разсрочено връщане на 381 хил лв към ММС, кой ще ги връща сега?

– Макар и изключена от ЕШС, а както се очаква и от ФИДЕ, БФШ е юридическо лице и ММС може да си потърси парите по съдебен ред. Още повече, че отговорните лица на БФШ – президента Данаилов и изпълнителният директор Велчев имат достатъчно средства натрупани от тези корупционни сделки.

– Има ли развитие около разследването – Интерпол, ФБР, Прокуратурата?

– Според докладващият на Асамблеята секретар на ЕШС-Чорбасоглу от Гърция – те са давали информация поискана от Интерпол и ФБР. За прокуратурата в България мога само да кажа, че разследването срещу БФШ продължава и не е прекратено, забавено е поради сложността на казуса и международните съдебни поръчки.

– За този срам кои носят вина?

– Освен ММС, което е отговорно за лошия мониторинг върху БФШ, виновни са и голяма част от българските шахматисти и шахматни деятели, които са пасивни и чакат някои друг да им свърши мръсната работа. Ако те бяха заявили навреме своето неодобрение срещу това корумпирано ръководство на БФШ, тези лица отдавна щяха да бъдат сменени и сега Българския шахмат нямаше да се подлага на такова унижение пред световните шахматна общественост. Думи, като "достойнство", "морал", "честност" вече са загубили от своята сила в нашето консуматорско общество. Да си крадец, който върви с високо вдигната глава поради "липса на доказателства" вече е норма. Нашата страна е пълна с такива лица и шахмата не е изключение. В България определено имаме огромен проблем и с човешкия материал и с лошата съдебна система, което констатирам за пореден път с огромно съжаление!

Print Friendly

2 Коментари на ЕКСКЛУЗИВНО! Методи Стойнев от Баку: На олимпиадата всички ни коментират. Срамът за България е голям

 1. Ха, ама как само си рекламира сам новосформираната шахматна организацийка тоя. Интервю дал той. Интервю дал. И си рекламира новата шахматна организацийка, създадена с цел да взима държавни пари. Да беше споменал, че и той самият е член на тази организация ,а не да говори за нея в трето лице. Като е толкова демократичен, защо не е казал – да се създадат 2-3 шахматни сдружения от видните(подчертавам вдините, защото Методи Стойнев е анонимник в бг шаха и НИКАКЪВ шахматист) шахматисти в България, и измежду тях да се избере нова федерация. Но не. На него му се иска неговото сдружение да получи лиценз и то да взима ПАРИ. Също не е споменал, и че виден ,почетен член на неговата измислена шахматна организация е Стефан Сергиев, за когото усилено се говори, че е донсник на държавна сигурност и червен бесепар.

 2. Атанас Куртенков // 12.09.2016 в 13:26 // Отговор

  Бил съм над двадесет пъти шампион на България по шах и не съм анонимник. Заставам категорично до Методи Стойнев и го подкрепям, поздравявайки го за мъжеството.
  В нашия шахматен съюз има прекалено много гросмайстори и международни майстори, та затова сме видни шахматисти.
  Стефан Сергиев е майстор по шахмат и доктор по шахмат. Дал е много на шаха и неговата партийна принадлежност не му пречи да е силен играч. Той е достоен за уважение.
  П. П. Не съм бил член на никаква партия, освен на шахматната.

  Поздрави от шахматен Пловдив!
  Атанас Куртенков

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien