Две бивши детски градини в Дупница готови да приемат бежанци с деца от Украйна, набирането на дарения продължава

Община Дупница успя напълно да оборудва два апартамента, в които да бъдат настанени бежанци с малки деца от Украйна. Апартаментите се намират на ул.Бачо Киро и в жк.Бистрица, които до миналата година бяха използвани за детски градини. „Направихме бързи ремонти на апартаментите, за да бъдат готови за използване. Служителки от общинска администрация изявиха сами желание да ги почистят и подготвят, за което аз лично им благодаря. Момичетата работеха в някои от дните и до след полунощ, тъй като очаквахме в края на седмицата да пристигнат няколко семейства с деца. Почти всички пособия са от наши съграждани, които дариха в пункта, който Община Дупница открихме в бившата поликлиника, а което беше необходимо го осигурихме от Общината от дрехи и завивки до телевизори. Вече имаме готовност да настаним в тези два апартамента семейства с деца. Ще подготвим апартамент и в блока на бившите общежития над пазара за бежанци“, коментира кметът на Дупница инж.Методи Чимев. „Използвам възможността да благодаря на всички онези десетки хора, които досега се включиха в кампанията и предоставиха различни помощи. Само за няколко дни успяхме да съберем и изпратим първите помощи за БЧК, които са с по-специфични изисквания, но дупничани показаха, че имат големи сърца. Набирането на помощи продължава в пункта и ще продължи докато е нужно“, допълни инж.Чимев. „В готовност сме буквално във всеки един момент от денонощието след подаване на информация от областта да приемем нуждаещи се. Направена е необходимата организация, дори при нужда и през нощта“, заключи кметът на общината.
Пунктът за събиране на материалните дарения се намира в гр. Дупница, ул. „Солун“ №4, ет.1 (Бивша поликлиника) – „Център за здравни медиатори“. Най – неотложни са нуждите от: мебели за откритите общински бази (маси, столове), електроуреди (с приоритет – микровълнова фурна, електрически печки, хладилник, пералня), пакетирани хранителни стоки (варива, консервирани храни), хигиенни материали, други стоки за домакинството в запазено добро състояние, кухненска . Всички вещи се предават от дарителите с подписване на двустранен приемо–предавателен протокол- опис между страните.За желаещите да осигурят хладилник или пералня, могат да се обадят на дежурния на Община Дупница 0879 523 474, за да бъде осигурен транспорт.
В пункта се събират и дарения в съответствие с изискванията за изпращане на стоки и дарения с хуманитарен конвой, като се спазват насоките на СЗО и Международния Червен кръст, според които всички дрехи, обувки, спално бельо, топки завивки и хигиенни материали трябва да бъдат нови – с етикет на производителя.
Даренията се приемат в кабинета на медиаторите всеки работен ден от понеделник до петък от 9 до 17 часа, като събраните помощи се предават на БЧК.
Телефон за контакт с пункта: 0879 523 512

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien