Дупница вече има свой виртуален музей. Всеки може да помогне в развитието му. Вижте го ТУК

Виртуалният музей на Дупница е вече готов и свободно може да бъде разгледан в пространството. Основната му цел е да съхрани наследството на стария градски начин на живот в региона. Той е част от проекта „Обща история и култура – мост отвъд границите“ по Трансгранично сътрудничество България-Северна Македония, където Община Дупница си партнира с Община Куманово. „Платформата позволява да се качва и представя информация свързана с градския живот в Дупница, като по този начин всичко, което ще успеем да запазим и представим ще се превърне в допълнителна информация за нашето общо наследство. Базата данни ще търпи допълнения, надявам се много, защото очаквам много наши съграждани да се включат с архивни снимки, документи, книги, снимки, рисунки и др. От фонда на Исторически музей-Дупница ще продължим да обогатяваме платформата. Културни, исторически, природни забележителности са вече достъпни и ще продължим да ги разширяваме като обем“, коментира кметът на Дупница инж.Методи Чимев.
Архивни документи, снимки, 3D-разходка, картини на Патрики Сандев, Димитър Топлийски са вече достъпни за разглеждане. Посетителите могат и да проверят своите знания в анкета с въпроси, свързани с някои забележителности от региона.
На по-късен етап, ще бъде възможно и пряко да се виждат всички изложби, които ще се излагат в строящия се културен институт в съседство на „Околийска къща“.
Всеки гражданин може след регистрация в сайта да качи различни исторически моменти, които ще бъдат преглеждани от модератори преди да бъдат официално публикувани на сайта. Потребителите на музея по време на процеса на качване ще се ръководят от системата на уебсайта, за да определят както основните, така и подробните характеристики на материалите, които искат да публикуват.

Адресът на сайта е: https://museumcbc.eu/ а можете да го посетите и от ТУК

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien