Дупница отбеляза Деня на народните будители

С поднасяне на венци и цветя на паметника на Христаки Павлович-Дупничанин, започна честването на Деня на будителите. Вр.и.д. кмет на община Дупница Олга Китанова, Градски исторически музей, читалищни дейци, граждани се преклониха пред делото му. Кратка програма бяха подготвили и децата от ОУ „Христаки Павлович“, които заслужиха аплодисментите на всички.

Програмата в днешния ден включва и връчване на традиционните призове „Будител на годината“. Събитието е от 17 часа в новата галерия на Дупница.
За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. министърът на просвещението Стоян Омарчевски внася предложение за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители, прието от 19-то Обикновено народно събрание на 13 декември 1922 г. със Закон за допълнение на Закона за празниците. С указ 23 от 3 февруари 1923 г. на цар Борис Трети 1 ноември е определен за празник в памет на заслужилите българи. Датата не е случайно избрана. По нов стил тогава се чества Денят на Св.Иван Рилски, който е покровител на българския народ. Целта на празника е била да се почетата делото му, както и това на братята Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, патриарх Търновски, Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев и десетки възрожденци.
През 1945 г. денят е забранен. Честването му се възстановява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен за официален празник Ден на народните будители е неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien