Дупница е вече и на Антaрктида, а преписът на „История славянобългарска“ в музея (СНИМКИ)

Скален нос на остров Смит на Антрактида е вече официално кръстен "Дупница". Това обяви на тържествената сесия на Общински съвет-Дупница проф.Христо Пимпирев, който е директор на Българския антарктически съюз и който бе част от екипа с поредна експедиция на Антарктика. Проф.Пимпирев и екипът му бяха удостоени с "почетен знак" на града, връчени им от кмета на града инж.Методи Чимев. "Дупница вече не е само град в Югоизточна Европа. Дупница е вече и на Антарктида най-официално. Дупничани можете да се гордеете с това", каза от микрофона проф.Пимпирев. Той подари на кмета снимка от "антарктическа Дупница", както и свидетелството за именуването.

IMG_8717Почетен знак за работата си като адвокат и като общественик получи и Николай Коларов. Макар и 90-годишен той продължава да практикува професията си, а има издадени и няколко книги. "Създаването на новия облик на Дупница, ни изправя и пред нови предизвикателства за всички нас – да се грижим заедно за новите придобивки, да им се наслаждаваме, но и да ги опазим. За да продължим да променяме облика на Дупница, за да живеем в един истински европейски град, да създаваме самочувствие и на поколенията след нас. Защото човек може да заживее в друга държава, да започне да говори с акцент родния си език, да промени навиците и ценностите си. Може да станe и съвсем чужденец, но това, което никога няма да изчезне са пътят, който води към родния дом, съседите, училището, приятелите, гледката от прозореца към величествената Рила, отговора на въпроса от къде си и къде живееш… Градът ни живее в нас, в родителите ни, в децата ни. Той е в думите ни, в лицата ни, в бележника от училище, в адреса на пощенския плик…", каза в част от словото си инж.Чимев.

На тържествената сесия с най-виското отличие "почетен гражданин" бяха отличени двама дупничани – дългогодишният Началник на Планинска спасителна служба д-р

Д-р Скринска с кмета и част от планинските спасители.

Д-р Скринска с кмета и част от планинските спасители.

Васил Сапунджиев и оперният певец Арон Аронов. "Благодарение на д-р Сапунджиев, не малко наши съграждани посрещат живи и здрави днешният ден", каза още градоначалникът. Поради здравословни проблеми, д-р Сапунджиев не успя да присъства на тържеството и неговото отличие получи съпругата му, известната очна лекарка д-р Станислава Скринска. "Искам да благодаря от името на съпругът ми на кмета, за това признание, на съветниците за подкрепата и най-вече на моите колеги от Планинска спасителна служба. Тази награда е за всички момчета от отряд №9, защото ние сме едно цяло", заяви д-р Скринска. Част от самите спасители също бяха в залата и бяха приветствани от  всички в залата.

Оперният певец Арон Аронов пък вдигна на крака всички с емоционално изказване. "Аз съм и си оставам дупничанинът Арон", изпя акапелно великият тенор.

Поздравителни адреси бяха прочетени от Президента Румен Радев, Министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание, областния управител, народният представител Ивайло Константинов и други. На сесията бе другият депутат от града д-р Иван Ибришимов, който поздрави всички присъстващи в залата.

IMG_8753Кметът на Дупница пък връчи на директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска преписът на "История славянобългарска", която в продължение на почти месец бе преписвана от всички училища и читалища на територията на общината. Над 90 са включилите се, а екземплярът ще бъде изложен в експозицията на Исторически музей-Дупница.

Празничният ден продължи с литургия за здраве и благополучие на пл.Свобода. Издигането на знамето на общината пък бе поверено на световния шампион по таекуондо Александър Джорджев. От Община Дупница раздадоха и безплатни дискове с рекламни филми за Дупница и региона.

Тази вечер от 19 часа в спортната зала пък е грандиозният концерт на ансамбъл "Българе" – "Осмото чудо". Представлението е изключително по мащаби, не само заради въздействието, а и многото техника и специални ефекти, на които ще станат свидетели дупничани. Входът е свободен.

IMG_8674 IMG_8683 IMG_8717 IMG_8726 IMG_8730 IMG_8741 IMG_8759 IMG_8760 IMG_8784  IMG_8796 IMG_8798 IMG_8805 IMG_8814 IMG_8815 IMG_8818 IMG_8829 IMG_8836 IMG_8856

Print Friendly

2 Коментари на Дупница е вече и на Антaрктида, а преписът на „История славянобългарска“ в музея (СНИМКИ)

  1. Александър // 20.10.2017 в 7:46 // Отговор

    Дупница е в Югозападна България…Музиката бе отвратителна!!!

    • анонимен // 23.10.2017 в 9:10 // Отговор

      Да,Дупница е в югозападна България и едновременно в югоизточна ЕВРОПА.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien