Дупница е първата община сключила меморандум с НКИЗ, чака чужди инвеститори за 10 имоти

Община Дупница подписа меморандум за сътрудничество с „Национална компания Индустриални зони". Това е първият в страната официално подписан, обявиха инж.Методи Чимев-кмет на Община Дупница и Председателя на Съвета на директорите на "Национална компания Индустриални зони" Николай Ценков. На събитието присъстваха голяма част от общинските съветници от всички партии.
1„Това сътрудничество ще постави началото на един надявам се успешен път, който да бъде даван като пример и на други общини в България. Дупница разполага с потенциала и възможностите", каза зам.-министъра на икономиката Любен Петров, който присъства на събитието като "гарант от държавата". "Изискванията на новите инвеститори са много сериозни и община Дупница трябва да е готова да отговори на тях. За съжаление, проблемът, който се наблюдава в тези райони, които сме набелязали е липсата на квалифицирани кадри и затова ще трябва да се наблегне и в тази насока. Очаквам Меморандумът да даде скорошни резултати и със съвместните усилия на Националната компания Индустриални зони и Община Дупница да заработи един успешен модел на Зона за насърчаване на инвестициите“, каза заместник-министърът. Той допълни, че документът е гарант за полагането на съвместни усилия на държавата и общината, за да бъде постигнат устойчив ръст на българската икономика и подобряване на жизнения стандарт на хората. "Новите инвестиции в Дупница ще  създадат мотивация и за местния бизнес, което ще раздвижи местната икономика и ще създаде нови възможности за работа на хората", допълни Петров. Веднага след сключването на меморандума той проведе среща с ръководството на общината и посети общински терени, които са подходящи за бъдещата индустриална зона. Той намекна, че първите инвеститори в Дупница е много възможно да са германски компании, тъй като те проявявали най-сериозен интерес.3
„Разговори водим всеки ден с инвеститори, но всичко отнема време. Привличането на инвеститори отнема около 2 до 3 години. Осъществяването ще отнеме време, но това е първата крачка, която е много важна" заяви пък Стефан Стайков, изпълнителен директор на НКИЗ.
„Дупница има много предимства, едно от тях е добрата локация. Виждам голяма промяна, градът има визия на областен град, води Кюстендил по усвояване средства от Европейския съюз. Не случайно с Дупница се сключва първият меморандум. Разполага с всичко необходимо като локация и е привлекателна за инвеститорите" каза Николай Ценков, председател на „Национална компания Индустриални зони". "В София вече няма такива терени за инвестиции и трябва да се насочим към други градове. А и в София е много по-скъпо", отбелязаха представителите на НКИЗ.
"Община Дупница има готовност да предостави 10 имота, които са минимум по 40 дка всеки от тях. Те ще бъдат като апортни вноски от наша страна. Всички те ще бъдат на разположение за инвеститорите, които очакваме. Надявам се, че меморандума няма да остане само на един хартиен носител. След като има интерес от западни инвеститори, се надявам час по-скоро да стъпят на наша територия. Все пак това е свързано със сериозно развитие на икономиката на общината и разкриването на сериозен брой работни места. Все пак за това нещо се борим и ", коментира инж. Чимев.

Print Friendly

1 Коментар на Дупница е първата община сключила меморандум с НКИЗ, чака чужди инвеститори за 10 имоти

  1. В Кюстендил се продава „чифте баня“ !

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien