Дупнишките „Ангели от планината“ с поредна спасителна акция на Седемте езера

Пострадалата е подготвена и обезопасена за транспортиране до Паничище. Снимка: Ани Самарджиева

Планинските спасители от Дупница отново показаха, че нищо не може да ги спре, когато трябва да окажат помощ на пострадал. Доброволците от отряд Номер 9, известни сред съгражданите си като "Ангелите от планината" проявиха за пореден път професионализъм реагирайки светкавично при поредната акция в неделя. Около 15 часа се получава сигнал за тежко пострадала туристка в района на Седемте езера. "Успяхме за 10-ина минути да се организираме с още 4-ма колеги и веднага поехме от Дупница. Момичето е слизала от Окото и се е подхлъзнала, като само късмет е извадила, че не е паднала във водата. Туристи, които са били след нея са се притекли на помощ и бяха успяли да я свалят до Бъбрека. Два часа след подаването на сигнала бяхме вече при пострадалата, която бе с множество охлузвания и счупен глезен. Предприехме необходимите действия по оказване на долекраска помощ и впоследствие я транспортирахме до Паничище. Днес разбрахме, че на 27-годишната жена от Благоевград са й направили две операции. Глезенът й е бил счупен лошо на две места, но и пожелаваме бързо възстановяване", обясни един от

Пострадалата е подготвена и обезопасена за транспортиране до Паничище. Снимка: Ани Самарджиева

Пострадалата е подготвена и обезопасена за транспортиране до Паничище. Снимка: Ани Самарджиева

участниците в спасителната акция Божидар Джокин. Спасителната акция е била съпътствана с много лоши атмосферни условия – градушка, дъжд, силен вятър и хлъзгав участък, но спасителите са били максимално експедитивни при транспортирането на пострадалата. Освен него, на сигнала се отзовават дългогодишните спасители Калин Зарев, Димитър Атанасов, Антон Пилев и Стойчо Джиков.

"Много се надяваме да няма много нужда от нас, особено сега в летния сезон, когато в района достигат до 3 000 посетителите дневно. Но в крайна сметка това е нашето задължение – да реагираме своевременно по всяко време на денонощието, за да помогнем", допълни Джокин.

За пореден път се видя нуждата от изграждането на Център в района на Седемте езера за нуждите на Планинската спасителна служба. Сагата по изграждането й вече 4 години продължава заради бездействието и безхаберието на Националния парк. "Колосалните" пари в размер на по-малко от 300 000 лева са осигурени от Правителството за втори път преди година, но…

При всяка акция, спасителите са принудени да губят ценно време за придвижване от Дупница до най-опасния и посещаван район в България, а не е тайна, че някой път всяка минута може да струва човешки живот. В уикендите, спасителите дават дежурства, но ползвайки леглова база в района на Паничище, от където трябва да поемат към сигнал с цялата налична екипировка за спасителна акция.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien