Дупничаните, изкатерили връх Йезерце в Проклетия: Висяхме като паяци, но успяхме (СНИМКИ)

Петимата планински спасители по пътя към лагера.

Връх "Мая Йезерце" в Албания е "само" на 2700 метра, но е изключително труднодостъпен и сериозен за изкачване. Но ние сме подготвени и успяхме. Това каза Началникът на ПСС-Дупница Кирил Чолаков, който заедно с председателят на ТД "Рилски езера" Димитър Атанасов и другите 3-ма спасители Валери

В лагера ден преди атаката на върха.

В лагера ден преди атаката на върха.

Василев, Стойчо Джиков и Мартин Джокин покориха един от най-опасните в Европа върхове. С изключение на Джокин, останалите 4-ма са ветерани в планината с над 30-годишен стаж като доброволци в ПСС. "Самото име на планинския масив Проклетия говори само по себе си. Изключително труднодостъпен връх, за който без специална екипировка и пособия, както и подготовка, няма как да се изкатериш. Пренощувахме под върха в близост до няколко езера, след което в ранните часове потеглихме към върха. Последните 250-300 метра си беше буквално катерене. Висяхме като паяци. Разбира се, бяхме взели всички мерки за безопасност и във всеки един момент бяхме осигурени. Каква е трудността на изкачване ли?! Ще направя следното сравнение – изкачването на най-тежките върхове в България е като разходка до площада на Дупница в сравнение с Йезерце. Дъхът ти спира при гледката от върха. Заслужават си напълно усилията", коментира Чолаков.

Той очаква завръщането в Дупница на другата дупнишка група, която за една седмица покори два 5-хилядника – Казбек и Елбрус. "Тази сутрин са в Грузия пристигнали и живи и здрави ги очакваме най-късно в събота да се приберат", каза още шефът на дупнишките спасители.

По пътя към базовия лагер, който е в утробата на върха.

Кирил Чолаков на върха.

Мартин Джокин (вляво) и Стойчо Джиков.

Масивът Проклетия…

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien