Дупничанинът Мартин Васев удостоен с национална диплома от МОН, отличникът е в Сингапур

Възпитаникът на СОУ „Св. Паисий Хилендарски” е първият българин, записал престижния Yale-NUS College в екзотичната страна, ще учи политика, философия и икономика с 200 000 лева стипендия.

Първенецът на тазгодишния випуск на СОУ „Св. Паисий Хилендарски” в Дупница Мартин Васев е удостоен с национална диплома от Министерството на образованието и науката. Министерството присъжда почетното отличие на вече бившия абитуриент за общ успех от дипломата за средно образование Отличен (6.00) и за изявени способности в областта на науката, техниката, културата и спорта. Мартин Васев е един от 23-мата зрелостници от страната, които тази година получават национална диплома.

Yale-NUS College е университетът на бъдещето, обединяващ най-доброто от Yale University (8-и в света) и National University of Singapore (24-ти в света). За прием тази година кандидатстваха около 12 000 ученици от над 130 държави по света, а приетите за студенти са едва 177 от 35 страни. Прагът за прием е около 3%, което е по-малко от световно признати университети като Харвард, Оксфорд, Кеймбридж. Дупнишкото момче ще бъде първият българин, завършил в Yale-NUS College.„Първите ми впечатления са, че това е изключително добре организиран университет, с професори и персонал, които са завършили най-престижните университети в света. Истински горд съм с постигнатото, защото приемът е изключително сериозен и за да бъдеш приет, трябва да си се откроил по някакъв начин пред останалите кандидати. Аз бях приет в Yale-NUS College с пълна стипендия, която ми покрива абсолютно всичко – таксата за обучение, настаняване в модерния кампус на университета, храненията, консумативите и учебниците… Това са около 200 000 лева за четирите години”, сподели Мартин. Той беше приет и в множество университети в САЩ и Европа – като Columbia, Colgate, Glasgow, в Американския университет в България с пълна стипендия за изключителни постижения. „Избрах Yale-NUS заради това, че обединява двата свята – Изтока и Запада, заради многото стажове и стипендии и перспективата за развитие за бъдещето, която той предлага”, допълни отличникът.

Източник: ВЯРА

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien