Десетки се поклониха пред подвига на дупничани по случай Освобождението на града (СНИМКИ)

Дупница днес отбеляза тържествено 139 години от своето Освобождение, както и 25 години от преименуването на града от Станке Димитров в настоящето му име. Въпреки лошото време, паметната дата за Дупница уважиха десетки млади хора и общественици.

Събитието бе отбелязано с участието на Общинската духова музика, а тържествено слово бе произнесено от директора на Регионалния исторически музей в Дупница – Анелия Геренска. Седмокласничката Катерина Цигловска от ОУ "Неофит Рилски" рецитира Вазовата ода "Опълченците на Шипка".

Венци и цветя бяха положени пред паметната плоча на Опълченците и пред паметната плоча на майор Орлински от зам.-кметът Крум Милев и началникът на отдел "Образование" Тодор Петков, председателят на Общинския съвет Ивайло Константинов, съветниците Йордан Йорданов и Йордан Димитров, политически сили и граждани. В честването се включиха и младежите от Сдружение "Патриоти Дупница".

DSC02809"На днешния ден дупничани празнуват Освобождението на своя град. На тази дата през 1878 г. дупничани, заедно със своите първенци и архиреи, посрещат тържествено освободителния ескадрон на майор Иван Павлович Орлински. Той всъщност "донася" свободата на града от османско робство и присъединява Дупнишкия район към освободените територии по време на войната. Наистина тук районът не е в активни бойни действия, но не по-малко драматични дни преживяват дупничани. Защото, след падането на София, градът буквално е задръстен от отстъпващата турска армия, която се настанява в българските къщи. Има грабежи и убийства на християнското население от отстъпващите башибозуци. За всичко това, в тези критични мигове, разказва подробно Никола Лазарков. Разбира се, възрожденска Дупница се подготвя за този миг десетки години по-рано", разказа директорът на Историческия музей Анелия Геренска.

20170114_110954 20170114_111027 20170114_111057 DSC02818 DSC02813 20170114_111138 20170114_111113

Print Friendly

1 Коментар на Десетки се поклониха пред подвига на дупничани по случай Освобождението на града (СНИМКИ)

  1. Поне един път напишете кой ни е освободил, децата ще си помислят, че са опълченците на Шипка. България и в часност Дупница е освободера от редовната РУСКА армия! Против освобождението са били Германия, Австрия, Англия и Франция. Това са фактите. Защо се плашите да кажете истината?

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien