Десетки дупничани посетиха Галерия „Джамията“ за откриването на изложбата, посветена на Митко Панайотов

 Десетки дупничани присъстваха на откриването на изложбата-живопис, посветена на пернишкия художник Митко Панайотов в Дупнишката галерия „Джамията“.

DSC00429 Експозицията е е юбилейна и е посветена на 80 години от рождението на художника, който е починал преди 20 години. В нея е представена подбрана колекция от 30 картини.  

 Уредникът на Галерия „Джамията“ Божура Кацарова говори за творчеството на Митко Панайотов, а след това даде думата на един от неговите синове – Симеон Панайотов, който също е художник.

 Митко Панайотов е роден през 1934 година в Перник и завършва живопис в Художествената академия в София.

 Творецът е представител на най-добрите български съвременни живописци от началото на 60-те години, един от художниците с новаторско разбиране за съвременна живопис.

 Творбите му впечатляват със съчетаването на култура, живописна пластика, артистичност и изразителност.

 Панайотов в пълна степен притежава две измежду най-важните качества на стойностния художник – определен пластичен мироглед и висок професионализъм.

 DSC00418Неговият художествен свят съчетава типичната българска традиция със собствена визия и разбиране за изкуство.

 В картините му се долавя стремежът към мъдростта и красотата на човешкия свят, природата и тънките нюанси на човешката душа.

DSC00442 „Явно има интерес към картините на баща ми. Това е една юбилейна изложба за 80 години от рождението му. Ще бъде една поредица от изложби. Следващата изложба ще бъде в неговия роден град – Перник и е планирана да бъде в Двореца на културата. Иначе аз съм дупнишки зет и мога да кажа, че тук започнаха да се случват много неща в културния живот, което ми прави добро впечатление. Тук, в Галерия „Джамията“ минаха много известни автори. Преди време аз също участвах в изложба в тази зала и пространството много ми хареса“, сподели пред zadupnitsa.com един от синовете на Митко Панайотов – Симеон.

 Изложбата на Митко Панайотов може да се види в Галерия „Джамията“ до 28-и февруари.

Димитър ИКОНОМОВ

DSC00419

DSC00433

DSC00423

DSC00435

DSC00422
 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien