Декларация на ОДБ – Дупница

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

ОТ ГРУПАТА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ

ОТ ОБЕДИНЕН ДЕМОКРАТИЧЕН БЛОК

 

            Уважаеми съграждани,

            Дами и господа,

 

            Във връзка със зачестилите спекулации и откровени лъжи, разпространявани по отношение инициативите и действията на съветниците от ОДБ, то сме длъжни да заявим:

            Отново напомняме, че съветниците от ОДБ ще подкрепят всички инициативи, които са полезни за общината и ще се противопоставят на вредните такива. Категорично заявяваме, че никога и по никакъв начин ни сме участвали, не участваме и няма да участваме в скрити заговори, в безпринципни коалиции, в съюзи с икономическа цел. И веднага ще напомним, че това не може да се каже за никоя от другите групи, представени в общинския съвет.

            Основните критики днес са по отношение избора на председател на Общински съвет – Дупница и по отношение предложенията към бюджета на общината за 2014г.

 

            За избора на председател – вече представихме декларация с ясна позиция. Напомняме, че след оставката на бившия председател и отказа на ПП ГЕРБ да издигне кандидат, както и да подкрепи друг такъв, в общината се създаде безпрецедентна ситуация. Изходът беше или да се приложи ротационен принцип, или да се отиде на избори. Така че, всякакви внушения и пропагандни манипулации са безпочвени и излишни. Искрено вярваме, че колегите от ПП ГЕРБ ще израстат до нивото на политическата отговорност, която носят и ще носят, както и да се отърсят от вождоманията и чувството за незаменимост . Тогава ще можем да набележим общи политически действия с цел налагането на демократични правила и модели в нашето общество.

 

            По отношение приемането на общинския бюджет – нека стане ясно, че предложения от кметския екип и ПП ГЕРБ бюджет е „революционен”. За съжаление обаче революционното е с обратен знак. За пръв път в новата история на града ни се предлага подобно предложение – бюджет, в който размера на собствените приходи за 2014г. е по-малък от размера за 2013г. Това означава само едно – липса на увереност в собствените сили, неувереност и отсъствие на задоволителен икономически хоризонт. Хоризонт, който определя действията по решаване на огромните финансови проблеми на общината. Иначе казано, предложения бюджет не само не решава основните фискални проблеми, не само отваря нови проблеми в цели сектори /като спортни клубове, култура/, но се наблюдава отсъствието на всякакви политики /например в малките населени места, ромски квартали, образование/,  не предполага генерирането на нови приходи и т.н. Ако перифразираме Симеон Дянков, това е бюджета на „миниатюрната постна пица”. С оглед на всичко това, съветниците от ОДБ предложиха съвсем реалистични мерки – финансиране в размер на 150 000 лв. за спортните клубове, 50 000 лв.за култура, 110 000 лв. за малки населени места, 50 000 лв.за регулация на ромските квартали, 80 000 лв.за дофинансиране на селските училища, 15 000 лв.за проектни проучвания за изграждане на мини ВЕЦ-ове. Общата стойност е 455 000лв., което е завишение на приходната част с под 7%. Показахме и доказахме от кои източници може да се очаква завишението на приходната част, което беше отчасти потвърдено и от финансовия екип на кмета. Само ще посочим, че през 2013г. са събрани с около 1 000 000 лв.приходи повече в сравнение с 2012г. Като отговорни политици и хора, ние извадихме от тази сума 400 000 лв., платени от „Булгартабак” за павилионите „Лафка” и остават 600 000лв. А ние допълнихме 450 000. Тоест, нашето предложение е съвсем реалистично и изпълнимо. След уточнение за предстояща актуализация, кмета Чимев също призова за приемане на промените. За съжаление, част от колегите от ПП ГЕРБ не подкрепиха бюджета. Бяхме обвинени в популизъм, във всевъзможни грехове, без да се представи нито едно доказателство. Самият факт, че въпреки наличието на нелоши икономисти в групата им, то обвиненията отправи лекар, е твърдо и ясно доказателство за политика „на инат” , провеждана в ГЕРБ, както и за наличието на „втори” политически център, различен от кмета. Съществува и липсата на елементарни познания в бюджетната област. Не сме сигурни дали колегите осъзнават важността на случилото се.

Напомняме ви, че в науката има различни финансови модели, начините за привличане на приходи и намаляване на разходи са многобройни. Това обаче се показва по време на избори. Точно заради това от ОДБ се въздържахме от подобно говорене с цел именно провеждане на политиката на кмета. В крайна сметка, народът е избрал Методи Чимев да бъде кмет на общината, а нашата цел не е да го бламираме. Не, нашата задача е да помагаме, да предлагаме, но и да критикуваме. Това и правим. Ако сме искали да подвеждаме кметския екип, ние можехме да орежем капиталовата програма, да наложим рестрикции или да надуем разходи и т.н. Само че, ние никога не сме си позволили подобни дребни хватки, няма да си позволим и за напред.

Разбира се, гражданите трябва да бъдат спокойни. Бюджетът, независимо в какъв вид, скоро ще бъде приет. Отново обаче призоваваме отговорните хора в общинския съвет да преосмислят своето поведение и действия, да изоставим популизма и дребното политиканстване и да възстановим нормалния диалог с оглед доброто бъдеще на общината ни.  

Print Friendly

9 Коментари на Декларация на ОДБ – Дупница

 1. Наистина в науката има различни финансови модели и в предложението има резон. Но при лоша финансова дисциприна какъвто и модел да бъде избран,трудно ще бъде изпълним.За две години поставените управляващи не доказаха с нищо, че могат добре финансово да управляват.Доказаха,че за свои хора имат достатъчно средства,дори при някои в повечето от полагащото. Доказаха,че може да се изплащат възнаграждения и хонорари без дори да идваш на работа… Силно се надявам, че съветиците които се захванаха да проверяват харчовете ще излязат с обективен резултат.

 2. GATI IZMISLENATA PROSTOTIQ

 3. Това ми прилича на официално предупшрежедение спрямо Шивачо. Сиреч не ни ли дадеш да лапнеме некой обект или поръчка ще ти скроиме шапката. Толкова сте елементарни всички там

 4. Не съм съгласен. Това е единствената група в общинския съвет която предлага нови и хубави варианти за развитието на града. За разлика от ГЕРБ и БСП които не можеш да ги разбереш в залата ли са. Това са най-незабележимите и безгръбначни групи

 5. лъжете наташа // 17.02.2014 в 0:03 // Отговор

  За 2 години да намалиш с 6 милиона и пооловина дълговете дали е показател за липса на доказателство за добро финансово управление. Очевидна е целта ви да създавате, по-точно да вменявате лъжи, които да използвате за ваши цели – компрометиране на безспорно най-успешния кмет (а не целия му екип) от 25 години насам

 6. Говоря истината!!!! 4.5 милиона преведени от Финансовото министерство през 2012 година и 450 хил лева от LAFKA -павилионите за вестници . Това ако е финансова дисциплина …здраве му кажи….просто едни пари са ти влезли в касата без да си мръднеш пръста. Интересното е сега като наяве излязат договорите за адвокатски хонорари, гражданските договори на г-жа Терзийска за 800до 1000 лева на месец, договора на едно лице,което е гарант на ивкони по ипотека и същото не идва дори и на работа ,договорите на различни лица за медийно обслужване….Тогава искам да прочета от независимите обективни журналисти статия за резултата от проверката…. ИНТЕРЕСНО!ИНТЕРЕСНО!

 7. Анонимен // 18.02.2014 в 0:29 // Отговор

  И това да вземеш 4,5 милиона лева от Финансовото министерство си е заслуга. А тя е както се казва – в подходящия момент, поидходящия кмет от подходящото правителство. Значи имаш възможности за въздействие, действаш. Освен това очевидно е че си чела нещо между редовете и вадиш от контекста, но това е нормално за хора като теб. В годината на вземането на 4.5 милиона лева са върнати заеми за 6,7 милиона лева. Останалите са от собствени приходи, но за теб това не е финансова дисциплина. За теб е дисциплина неразплащането на заплати на учителите, неплащане на сметки за телефон, ток, неплащане на фирмите, а прибиране в джобовете на Галеви и хората около тях – Павлов, Ибришимов, Йордан Йорданов, агент Тони, Вергил Кацов, Овчарченска, Йонко Гергов и т.н. А парите от Лафка, мила ми наташке, не влязоха ли в общината едва преди 5-6 месеца? А за проверката ще бъде интересно наистина – да видиме останалите ти твърдения дали няма да се окажат и те безпочвени лъжи или поне някои ще бъдат истина 🙂

 8. Наташа до Анонимен // 18.02.2014 в 1:42 // Отговор

  Добре изреждаш, но недей избирателно!!!! Защо пропускаш Гущеров и родата му с гражданските договори по ремето на Янев, защо пропускаш Чукар и родата с договорите за храните,защо пропускаш Компир и той с договори ,а и още …просто си заслужава на слепите очите да бъдат отворени!!!!! Ще ми бъдесъщо интересно като извадят договорите за медийно обслужване на общината на едно лице, свързано с волейбола!!! Как така два зоговора за един месец по 500 лева… Какъв PRq какво чудо!!!! Пък сега нямало пари за спорт и култура и селата вобщината !!!! Това е финансова дисциплина … Не е нормално да си поръчваш знаменца, плакети и други глупотевини само и само да пълниш касичка на приятел Мони и брат на еврокомисарка от твоята партия !!!! Не е нормално покрива да ти тече, а ти да си купиш луксозни цветя за двора!!!!! Слънчеви дни Ви желая и по-спокойно…. всичко скоро ще лъсне .Жалко, че много хора ще останат разочаровани!!!!!

 9. Кирилов за Наташа // 18.02.2014 в 11:03 // Отговор

  Тук има интересна интрига с тази еврокомисарка, коя е тя Наташа. Съгласен съм и за Гущеров и Компиро защото целия град ги знае. Но какъв е този нов елемент Чукар? И къв е този гарант на ивкони? Уж съм от града ама нещо съм пропуснал този елемент Дай повече разяснения. Очевидно си позапозната с нещата, защо не кажеш и кои съветници са в играта

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien