Честит рожден ден! 28 години Исторически музей – Дупница! (СНИМКИ)

Днес е празник за всички дупничани!

Историческият музей в Дупница празнува 28 години от своето създаване!

Ето какво написаха по този повод от културната институция на своята страница във Фейсбук:

Днес празнуваме!
28 години Исторически музей – Дупница!

Исторически музей – Дупница е създаден на 08 май 1992 год. с Решение № 93 на Общ. съвет Дупница и съгласувано с Колегиума на Министерство на културата. Съгласно решението, музея е общоисторически и в структурата му са включени четири специализирани отдела – Археология, Етнология, История на България ХV – ХІХ век, Нова и най-нова история. С приемането на Правилник за дейността на ИМ – Дупница беше създаден и отдел – Фондове и научен архив, както и Специализирана библиотека. Към музея функционира Съвет на специалистите, който заседава и взема решения относно дейността на музея – събирателска, фондова, научно-изследователска, експозиционна, популяризаторска, изработване на културен календар и др. Съгласно Закона за културното наследство в музея функционират Експертно-оценителна и Фондова комисии.

Метафорично казано това е един “млад” музей. Въпреки че началото на музейното дело в Дупница е поставено още през далечната 1911 год. със създаването на Археологическо дружество “Царичина”, липсва континюитет в музейната дейност.

Въпреки огромното желание на пионерите в съхраняването на старините ни, не успяват да изградят музей. Сбирката от археологически и етнографски артефакти не намира подходяща сграда, за да бъде изложена постоянно. В търсенето на дом се мести от читалището в гимназията, в къща – музей “Ст. Димитров – Марек” през различните периоди; често разпилявана и загубвана. Вече повече от век всъщност дупничани нямат своя дом на паметта. Затова създаването на музея е посрещнато с очакване от гражданството, но за съжаление и днес основният проблем за институцията остава – изграждането на съвременна, модерна постоянната експозиция.
Новосъздаденият музей през 90-те години на миналия век, наследява фондовете на закритите къщи – музей “Ст. Димитров – Марек” и “В. Демиревски – Жельо”, които са тясно специализирани в комплектоването на документи и артефакти свързани с работническото и антифашистко движение.

За четвърт вековния период от съществуването на Историческия музей, екипа от специалисти успява да комплектова фондове и колекции, съобразно структурата и специализираните отдели. Към момента движимите културни ценности, вписани във фонда на музея, са повече от 8400 броя музейни ценности от основен и научно-спомагателния фонд, които имат значение за изследователската, експозиционна и популяризаторска дейност.

Съвсем логично най-голяма като брой е колекцията от документи, фотографии, негативи и периодика от ново и най-ново време, свързани с историята и културата на град Дупница и Дупнишката покрайнина. Много интересна е и етнографската сбирка от облекла, предмети на занаятите, накити, отразяващи бита и поминъка на населението от различните етнически групи, живели тук. Малки, но затова пък много интересни са: колекцията от старопечатни книги, нумизматичната сбирка и колекцията от кръстове, енколпиони и предмети с изображения на кръст, както и археологическият фонд, в който са включени артефакти, открити при археологическите проучвания на късно-античната крепост на хълма “Кулата” и раннохристиянската базилика при църквата “Св. Спас” с. Червен брег.
Стартираме всяка календарна година с разработването на културния календар на музея и план за временни собствени и гостуващи изложби.

Музеят развива и образователни програми с училищата в Дупница. лекциите, презентации и работилници с различни възрастови групи. Фонда и архива на музея се предоставя на ученици, които разработват различни по тематика реферати, доклади. Успешно работим с учителите по история от града.

Честит празник, колеги…макар и в принудителен отпуск!

Екипът на zadupnitsa.com също честити празника на всички дупничани и работещите в Исторически музей – Дупница!

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien