ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! Дупница се освободи от османско робство (СНИМКИ)

Дупница се освободи от османско робство днес. През далечната 1878 година, жителите на града начело със свещениците посрещат ескадрона на майор Орлински.
В превърналата се като традиционна възстановка на събитията от онзи ден по спомените на историка Никола Лазарков, бе отбелязана 145-годишнината от падането на 5-вековното робство за Дупница.
В ролята на майор Орлински влезе ученикът Ивайло Йорданов, който заедно със свещениците пресъздадоха и диалогът по между им. След срещата, „шествието на свободата“ продължи. Венци и цветя от кмета на Дупница инж.Методи Чимев, читалищни дейци и граждани, бяха поднесени на паметната плоча на майор Орлински, където директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска припомни за онзи ден и последващата съдба на предводителя, чийто гроб се намира в Благоевград.
Десетки дупничани се включиха в „шествието на свободата“, което приключи на центъра на града, както в онзи ден преди 145 години, като поднесоха венци и цветя и пред паметната плоча на опълченците от Дупница, участвали в боевете на Шипка.
Повече за възстановката в снимки:

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien