Биволь с яко разкритие за Цветлин Йовчев и връзката му с Цветан Василев

 
Вицепремиерът е имал фирмена сметка в КТБ и правил имотни сделки с хора на Златко Баретата
 

Capture_2014-01-12_a_15.00.38

След проверка на документи от служители на МВР журналисти са получили обаждане и са били притискани да не излъчват репортаж за имотите на Делян Пеевски, стана ясно от емисията, излъчена в централните вечерни новини на френско-немската публична телевизия АРТЕ в петък.

От репортажа се разбира, че служителите на МВР се държат като лична охрана на Делян Пеевски. Те противозаконно съобщават установъчни данни на охраната на скандалния депутат, която оказва натиск за цензура. Вътрешният министър Цветлин Йовчев отрече тези факти, но не даде обяснение за това как охраната на Пеевски е научила личните данни на журналистите.

Разследване на Биволъ разкрива връзка на вътрешния министър Цветлин Йовчев сКорпоративна търговска банка на Цветан Василев. Банката, в която се намира голяма част от капитала на държавните енергийни фирми е финансов гръб на Пеевски и пресгрупата на майка му Ирен Кръстева.

"Регулус" – успешният консултантски бизнес на Йовчев и Драшков е "скъп клиент" на КТБ

Служител на НСС от 1993 г., израстнал до шеф на ключовата дирекция "Контраразузнаване", Цветлин Йовчев напусна ДАНС след скандала “Галерия” през 2008 г., когато стана ясно, че журналисти и издатели са били подслушвани, а контактите им – проверявани в опит за търсене на къртица в ДАНС.

През ноември 2008 г. едноличният собственик и управител Цветлин Йовчев учредява фирмата "Регулус консулт" ЕООД. Седалището е ул. Съборна №2А, ет. 3. На същата дата КТБ издава удостоверение от което е видно, че фирмата има набирателна сметка в банката по която Цветлин Йовчев е превел 5000 лв. 

Добре известно е, че не всеки може да открие сметка във финансовата институция, в която държи хонорарите си консултантът-хидрогеолог Ахмед Доган. По това време в медиите тече известната рекламна кампания на банката на Цветан Василев, озаглавена "Клиентите са ни скъпи. Заповядайте след първия си милион". За бившия шеф на дирекция в ДАНС този имуществен ценз явно не важи.

Документите за регистрацията на "Регулус" са подадени от адвокат Иглика Мишева-Брусева – съпруга на бившия директор на ТД на ДР в София Божидар Брусев. На адреса се намира офис сграда, като на 1.10.2008 г. собствениците са вписали договор за наем за срок от три години за имота на третия етаж – апартамент от 330 кв.м. Кой е контрагент не е ясно, защото липсва вписване в имотния регистър. Посочените телефони – 9264254 и 9264100 не дават резултат.

На 27.11.2008 г. Цветлин Йовчев сключва договор с нов управител – бившият зам.-директор на ДАНС Иван Драшков. Видно от вписания финансов отчет през 2008 г. фирмата не е осъществявала търговска дейност.

През 2009 г. бизнесът на "Регулус" потръгва. От подадения за 2009 г. финансов отчет разбираме, че адресът за контакт на фирмата е все още домашният адрес на Цветлин Йовчев. Фирмата регистрира 378 хил. лв. приходи от консултантска дейност и има 160 хил. лв. разходи.

Вместо да се занимава с разрастващия се консултантски бизнес, Йовчев обаче предпочита отново да служи "на тихия фронт". След като печели изборите, Бойко Борисов прави мащабни размествания в ДАНС. Бившият сикаджия, известен като агент "Буда", слага своя водещ офицер Младен Георгиев за главен секретар на агенцията. Цветлин Йовчев пък е повикан да оглави ДАНС.

Няколко дни преди да встъпи в длъжност, на 4.08.2009 г. Цветлин Йовчев продава дяловете си в "Регулус" по номинала на Иван Драшков с нотариална заверка на подписите (нотариус Румен Димитров). Документите за промяната са вписани от адвокат Оханес Паникян.

Драшков обаче също не е петимен за кариера в бизнеса, а копнее да се върне в ДАНС, откъдето беше уволнен в края на 2008 г. На 16.10.2009 година Върховният административен съд отменя решението на Министерския съвет за уволнението му и Драшков е въстановен на работа зам.-председател в ДАНС през декември. Месец по-рано, на 9.11.2009 г., Иван Драшков прехвърля дружествените дялове в "Регулус" на адв. Иглика Мишева-Брусева на цена от 50 хил. лв. На същата дата Иглика Мишева освобождава Драшков като управител и назначава Росица Дафинова Дойнова-Евтимова.

Отношнията на "Регулус" с кръга "Драшков" обаче не спират дотук. На 7 февруари 2011 г. "Регулус Консулт" купува от фирмата на сина на Иван Драшков – "Ай Ти Ди Груп" два апартамента (68 и 81 кв. метра) в комплекса в кв. Дружба 1. Сделката е изцяло финансирана с ипотека в КТБ на стойност от 187 820 лв.

Capture_2014-01-12_a_14.41.16

На 26.05.2011 г. Иглика Мишева продава дяловете си на Росица Методиева Тричкова на обща цена от 100 хил. лв.. Тричкова освобождава Мишева като управител и заема поста й. Росица Методиева Бачева-Тричкова е регистриран одитор. На 2 юни 2012 г. "Регулус Консулт" се влива в "Глобъл Кансалтинг" на Росица Тричкова. Към момента на вливане Регулус има 200 000 лв неразпределена печалба.

Апартамент от ортак на Борисов, Баретата и Циганов

Няколко месеца след като оглавява ДАНС, на 05.02.2010, Цветлин Йовчев и съпругата му Михаела придобиват апартамент в полите на Витоша, в ж-к "Гърдова глава". Имотът от 114 кв/м. е купен от фирмата "Билдко" и финансиран с ипотечен кредит от банка "Уникредит". Ипотеката за имота на стойност 85 000 лв. е заличена само две години и половина по-късно, през септември 2012, показва справка в имотния регистър.

Capture_2014-01-12_a_14.12.33

Фирмата "Билдко" принадлежи на иракчанина Самир Искандер Францис, който има забележителна бизнес биография като строителен предприемач. В миналото Францис, известен също като Ибрахим, е съдружник с Бойко Борисов, Златко Баретата и руския криминален авторитет Костя Циганов. Разследване на Биволъ разкри, че Самир Франсис е зет на ген. Стоимен Стоименов, бивш съветник на президента Плевнелиев, а баджанака на Франсис – Борис Кръстев Борисов, е служител в ДАНС.

През 1997 г. Бойко Борисов, иракчанинът Самир Искандер Ибрахим, Пламен Тачев Петров, Николай Нинов Костов, Веселин Нинов Костов и Венцислав Христов Божилов основават в Червен бряг фирмата "Прайхим" ООД, която се занимава с производство на сапуни. Съдбата на съдружниците от тази фирма е подробно разгледана в разследването на Биволъ – "Бойко Борисов от Червен Бряг до Ирак".

През март и август 1998 г. Самир Франсис регистрира две фирми със Златомир Иванов Иванов – Златко Баретата: "Бинго Нова", което се намира в подлеза на Централна гара и "З.Е.С.", в която Ибрахим е управител. "З.Е.С." в момента е със запорирано имущество заради делото срещу Баретата, който беше осъден на първа инстанция на 8 години затвор. По оперативна информация от службите, Самир Франсис е бил разработван като перач на парите на Златко Баретата, но разработката е спряна.

След като Бойко Борисов става кмет на София, за бизнеса на иракчанина като имотен и строителен предприемач настъпва период на възход. Той печели милиони с фирмите си "Строй Комерс 2004" и "Билдко", бенефициенти на скандални заменки срещу обезщетения, направени от Софийска община.

Трудно е да се каже каква част от тези факти са били известни на шефа на суперагенцията ДАНС, когато е придобивал апартамента си в "Гърдова глава." през февруари 2010. Факт е обаче, че към този момент Циганов и Франсис са съдружници във фирмата СИТ-1, като съдружието им датира още от 2008 г.

Факт е също, че през март 2010, със заповед на Цветлин Йовчев Константин Циганов е арестуван, лишен от българско гражданство, обявен за персона нон-грата и затворен в общежитието за чужденци в Бусманци, в очакване да бъде експулсиран. Всичко това се случва само месец след като сем. Йовчеви си купува имот от съдружника на Циганов – Самир Франсис.

Препечатано от: Биволь

 

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien