БФВ игнорира и българския съд, вярва че е недосегаема. Искала да загубим от Германия

Наскоро група фенове, известни като „Негодниците” уведомиха за спечеленото дело срещу Българска федерация „Волейбол” за достъп до обществена информация. Zadupnitsa.com получи втора информация от "Негодниците", в която очаквано се четеше това, което се и очакваше. Данчо Лазаров и Управителният съвет на федерацията отказаха да се съобразят с решението на съда и предоставиха една много малка част от изисканите документи, като са се ограничили до финансовите отчети и протоколите от Общи събрания на федерацията.

Макар че документите са една малка част от изисканите, само от тях може да се направят някои изводи, като този, че БФВ е настоявала за симулативна игра на българския национален отбор – мъже на Европейското първенство през 2011 г. В един от представените отчети за дейността на БФВ е записано следното: "Тази загуба (б.р. загубата на България от Словакия с 3:2) изигра решаващо влияние върху крайното класиране на отбора, понеже създаде предпоставки да се срещнем с отбора на Русия на четвъртфиналите. Това се случи след важната победа над Полша с 3:1 и НЕИЗПОЛЗВАНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ТАКТИЧЕСКА ЗАГУБА ОТ ОТБОРА НА ГЕРМАНИЯ, която победихме с 3:1. При КАКВАТО И ДА Е ЗАГУБА избягваХМЕ среща с Русия до евентуален финал."

Според представените протоколи, проведеното на 14 юни 2012 г. в гр. Правец Общо събрание на БФВ не се е състояло. Този факт предизвиква някои интересни въпроси:

1.Каква е причината Общото събрание, широко отразено в медиите, да се окаже, че не се е състояло? Дали това има общо с факта, че на посоченото събрание бяха изслушани Радостин Стойчев и Матей Казийски?

2.Какво се е случило с решенията на това ОС?

3.Как се провеждат и как се протоколират тези мероприятия?

В момента екипът на Негодниците проучва представените финансови отчети на федерацията. Заниманието изисква повече време, поради тоталната неяснота относно приходите и разходите на федерацията, като основната част от тях се намират в графа „Други”.

В заключение феновете заявяват, че ще потърсят пълната информация отново по съдебен ред и ще продължат, докато всички спортни федерации в България не осъзнаят, че са създадени в обществена полза и трябва да се държат именно като такива организации, а не като еднолични търговски фирми. В момента Негодниците водят съдебно дело срещу Министерството на младежта и спорта, отново за отказан достъп до информация. На първа инстанция българският съд заяви следното: „Б. е спортна федерация и като такава е носител на властнически правомощия, предоставени й със закон-чл.19, ал.1, т.1 т.5, т.9, 10, 11 от ЗФВС. С оглед на това съдът споделя изложената в жалбата теза, че Б. е публичноправен субект по смисъла на чл.3, ал.2, т.1, предл.1 от ЗДОИ, а оттук и задължен субект по смисъла на този закон… Правовата държава не е самоцел. Решаващо в нейната характеристика е отношението и участието на гражданите в управлението на обществените дела, което е основен принцип на всяка политическа система, определяща се като правова и демократична. Целта на участието на гражданите в управлението е да постави държавните институции в положение на отговорни пред обществото- чрез обществен достъп до информация, публичност и прозрачност на всички нива.”

Години наред наблюдаваме как БФВ се подиграва със спорта и спортистите, и как тези действия са закриляни от институциите. Изненадващо за господата, българският съд показа, че има и друга гледна точка.

В заключение, Негодниците питат:

1.Съдът разбира смисъла на гражданското общество, а кога българските спортни федерации ще го осъзнаят?

2.Дали съдът е прав или инженер Лазаров ще застане и над съда в една правова държава?

zadupnitsa.com

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien