Безотговорни дупничани продължават да изхвърлят строителни отпадъци на нерегламентирани сметища

Нерегламентирани сметища се появиха отново в Дупница и околностите. За пореден път възмутени граждани ни сигнализираха за купища отпадъци – битови и строителни. Последният такъв сигнал е за изхвърляне на строителни отпадъци в района на бившите казарми до Социалните жилища. Има и още сигнали за изхвърляне на отпадъци по пътя за градското сметище. Какво ще прави Община Дупница по отношение на новите нерегламентираните сметища? Първо ще ги опише, а след това и ще ги почисти. Те вече най-вероятно са десетки. Почистването само на едно от тях струва на данъкоплатците стотици левове. Тези средства биха могли да се вложат в облагородяването на града, а не да се изразходват, защото някой глупак е решил, че по-лесно му е да си изхвърли боклука, там където на него му е удобно.

12670894_10208890477209316_8370648956226523433_n photo_verybig_1564160През месец март тази година при пролетното почистване в града от Община Дупница извозиха тонове боклуци изхвърлени на неопределени за това места и превърнали ги в нерегламентирани сметища, като "Каваклия" и района около Еврейските гробища, откъдето бяха събрани и извозени купища отпадъци. Почистен бе и теренът около река Джерман срещу Главен път Е-79, както и около улица „Отовица“ и други места. От Община Дупница тогава се обърнаха към гражданите да пазят природата чиста и да не замърсяват околната среда. Явно обаче само с обръщения няма как да се накарат много хора да спазват реда, защото продължава порочната практика да се изхвърлят боклуци на неразрешени места. Съгласно разпоредбите на Закона за управление на отпадъците, кметовете са задължени да предотвратят изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места, а също и да почестят нерегламентирани сметища. Малки и по -големи по площи замърсявания с битови и строителни отпадъци, са в близост до пътни артерии, покрай града и селата, в коритата на реките, което е стара българска традиция. За съжаление нещата стоят така и няма особени изгледи да се променят. Изхвърлянето на отпадъци на непозволени места е трудно доказуемо. Трудно се установяват нарушителите, и те остават безнаказани, а ако пък случайно някой бъде хванат то глобите са до 300 лева.

През април Община Дупница изпрати уведомителни писма до домоуправителите на блоковете в града. В тях се казва, че съгласно "Наредбата за обществения ред" и във връзка със Закона за управление на етажната собственост, междублоковите пространства трябва и са задължение на собствениците на живущите или наемателите да бъдат почиствани и поддържани целогодишно. По закон, отговорен за това се води домоуправителят, който отговаря пред институциите и трябва да уведоми живущите да поддържат и почистват своя район, а санкцията за неспазване е до 500 лева. Това донякъде спря замърсяването най-вече в жк Бистрица.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien