Ангелкова разкри в Дупница: Антонио Бандерас остана очарован от Сапарева баня. Областта е уникална за развитие на туризъм

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ организираха в Дупница регионална среща-дискусия на тема: „Нов етно, СПА, религиозен и културен туристически продукт в общините от Рилското корито“. Срещата бе по инициатива на кандидатите от община Дупница – Ивайло Константинов и Радослава Чеканска. Участие в дискусията взе министърът на туризма във второто правителство на Борисов и водач на листата на 26-и избирателен район – Николина Ангелкова.

В срещата се включиха и десетки представители на туристическия DSC037784бранш от региона, водачът на листата на ГЕРБ Кирил Калфин и кандидати за народни представители –  Виктор Янев, Михаела Крумова, Мая Спасова, Марта Желязкова – Копанарска и Даниела Стоянова. Присъстваха и кметовете на Дупница и Сапарева баня – инж. Методи Чимев и Калин Гелев.

По време на срещата бяха обсъдени идеи за развитието на туристическия потенциал в област Кюстендил, както и проблемите, които стоят за решаване пред отрасъла. Дискутира се развитието на етно, СПА, религиозния и културен туризъм на територията на областта. Министър Ангелкова представи и управленската програма на ГЕРБ в сектор "Туризъм".

iv-konstПо време на срещата кандидатът за народен представител Ивайло Константинов заяви: "Туризмът е един от основните острови, според мен, като възможност за справяне с демографската криза и задържане на младите хора в региона. Не е тайна за никого, че само в община Дупница намаляваме с 500 души годишно." Константинов изтъкна, че сме в една от най-красивите части на България  – от едната страна е община Сапарева баня със своите минерални извори, а от другата – Кюстендил, със своя потенциал.

"На територията на област Кюстендил е родното място на св. Иван Рилски – Скринският манастир, община Бобошево. Непопулярен и неизвестен манастир, просто защото му липсва реклама. Имаме пътя, по който са пренесени мощите на св. Иван Рилски. Потенциала на Рилския манастир, който трябва да използваме, за да се инвестира в местната икономика също. Това е най-посещаваният обект по линия на религиозния туризъм. Имаме най-високата, планинската част на Рила планина, с възможността да бъдат реализирани там, не професионални, но атракциони за ски забавления. Имаме общинските земи на територията на община Дупница в подножието на Рила планина. Имаме възможността държавата да ни помогне всичко това да се реализира. Ние просто трябва да доразвием и подчертаем даденостите на региона ни". посочи кандидатът за народен представител от Дупница Ивайло Константинов.

В дискусията участва и доц. Светла Петрова – ръководител на научнияDSC037101 екип, който проведе разкопките в землището на с. Червен брег. Пред присъстващите доц. Петрова презентира откритията от ценните разкопки. Там бяха открити изключително сериозни забележителности по линия на културно-историческия туризъм. "Миналата година направихме стратегия за устойчиво развитие на културния туризъм на община Дупница. Водили сме разговори за създаването на един бранд – Дупница, Сапарева баня, Цари Мали град. Ние се постарахме да възобновим миналото в един малък обект, но изключително ценен и уникален. Това е някогашния стар римски път, който минава през Пауталия, покрай Червен брег, Германея, Клисура, Самоков и Ихтиман. Той обикаля и обгръща всички селища между Рила и Верила. Освен, че е на път, селището е изключително голямо. Има богата история и артефакти", обясни на присъстващите доцент Петрова.

Бившият министър Ангелкова заяви по време на срещата, че ще работи за съвместни проекти между Дупница, Кюстендил, Червен бряг, Самоков, Сапарева баня, Белчин баня, Самоков, Дойчин и Костинброд, които да популяризират културното и историческо наследство. „По този начин ще се привличат много повече туристи и инвеститори в региона, също така ще се рекламират дестинациите“, каза тя.

DSC037513Ангелкова посочи, че Рилският манастир като дестинация трябва да бъде използван максимално. "Важно е, че той е на територията на област Кюстендил и трябва да се използва като двигател, който да дърпа туристи. С тази инициатива, която вие сте започнали, аз предлагам да включим и някои общини от София област. Така ще създадем един цялостен туристически продукт и цялата област Кюстендил може да се развива като привлекателна дестинация", посочи Ангелкова. Тя подчерта още, че голям процент от чужденците свързват България с Рилския манастир. "Целта на този мащабен проект е, когато туристите дойдат в област Кюстендил да останат тук малко по-дълго и да се вливат средства в местната икономика. Също и всеки един, който извършва някакъв бизнес, този проект ще го касае. Поемам ангажимент да съдействам тази инициатива да се популяризира", обеща тя.

"Със сигурност може да разчитате на мен и на моята експертиза за това, което сте започнал, за да видим този продукт на 100% завършен. Дай Боже, съвсем скоро да се поздравим с изграждането на една такава дестинация", заяви бившият министър.

Тя посочи, че в следващ управленски мандат на ГЕРБ ще бъде заложен специален фонд, програма за туристическа инфраструктура и социализация. По думите й, чрез плана ще се финансира изграждането на инфраструктура, свързана с туристическите обекти и курорти, за които не е осигурено друго финансиране. Ангелкова посочи, че по тази програма общини като Дупница ще могат да кандидатстват за такова финансиране, за да реализират туристическия продукт.

По време на срещата ексминистър Ангелкова заяви, че привличането на световно известни актьори в България е една индиректна и изключително важна реклама за страната. "Антонио Бандерас беше в Сапарева баня, за да оглеждаме заедно с продуцентите места за снимки до края на годината, защото предстои заснемането на филм. Хареса им изключително много Сапарева баня, особено Гейзера", обяви Николина Ангелкова.

Бившият министър на туризма завърши срещата с думите: "За да реализираме тези добри намерения, нека не забравяме, че на 26-ти март има избори. Важно е как ще се гласува. Важно е да правим разлика между обещанията, защото всички дават в момента, но трябва да знаем кои от тези обещания ще бъдат превърнати в реалните решения за България. Така че, не забравяйте на 26-ти март да гласувате с бюлетина номер 11!"

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien