82-ма са осъдените през миналата година от Районен съд-Дупница пияни и дрогирани шофьори

Районен съд – Дупница и Районен съд – Кюстендил са приключили през 2021 година, общо 131 наказателни дела от общ характер, с предмет: управление на МПС в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества. От тях: 82 в РС – Дупница и 49 в РС – Кюстендил. Над 90% са приключили, след като съдът е одобрил споразумение, постигнато между прокуратурата и защитата на подсъдимите, а те са се признали за виновни.
Ефективни наказания „лишаване от свобода“ са получили 16 водачи на МПС, в повечето случаи за повторно управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества.
Останалите водачи на МПС са получили наказания „лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца до 1 година и 6 месеца, изпълнението на които е отложено за изпитателен срок от по 3 години. На 30 от тях, съдът е наложил и наказание „глоба“, в размер от 200- 500 лв. По две дела са постановени и възпитателни грижи спрямо подсъдимия, в периода на изпитателния срок. На подсъдимите, които са правоспособни водачи, съдът налага и наказание „лишаване от право да управлява МПС“.
Наказателни дела от общ характер, с предмет: управление на МПС в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества, приключени от РС – Дупница през 2019 година, са били 118, а през 2020 година – 83.
Районен съд – Кюстендил е приключил през 2020 година 35 наказателни дела, а през 2019 година делата с този предмет са били – 67.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien