8 години затвор и 100 хил. лв кръвнина за убийство в Дупница миналата година

Наказание „лишаване от свобода“ за срок от 8 години, при първоначален режим на изтърпяване „строг“, за 18-годишния подсъдим Васил В., определи петчленен състав на Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Пенка Братанова. Съдът призна обвиняемия за виновен, че на 07.05.2022 г., пред магазин за хранителни стоки, в двора на черквата „Св. Георги“ в гр. Дупница, умишлено е умъртвил Г. К., на 59 г. от гр. София. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, а Васил В., макар и непълнолетен, е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си.
Съдът е определил размера на наказанието „лишаване от свобода“ според изискванията на Наказателния кодекс, за определяне на наказанията на непълнолетни лица: „За непълнолетните навършили шестнадесет годишна възраст, предвидените в особената част на този кодекс наказания се заменят: 1. доживотният затвор без замяна, доживотният затвор и лишаване от свобода за повече от 15 години – с лишаване от свобода от 5- 12 години /.
Съдът приспада времето, през което подсъдимият е бил задържан с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, до влизане на присъдата в сила.
Окръжен съд – Кюстендил осъжда подсъдимия Васил В. да заплати на гражданския ищец В. К. /дъщеря на пострадалия/ сумата от 80 000 лв. и на гражданските ищци – В.Н. и Г. Ш. /внуци на пострадалия/, чрез тяхната майка сумата от по 10 000 лв., представляващи обезщетение за неимуществени вреди в резултат на престъплението, изразили се в болки и страдания, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането – 07.05.2022 г. до окончателното изплащане на сумите. Подсъдимият е осъден да плати и разноските по делото.
Присъдата може да се обжалва и протестира пред САС в 15- дневен срок.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien