60 на сто от българите с финансови проблеми след празниците

 Частични или по-сериозни финансови проблеми заради харчовете по празниците – това очакват 60 от 100 души. Данните са от проучване, направено по поръчка на bTV. 23% от отговорилите на анкетата твърдят, че няма да могат да покрият напълно сметките си през първия месец на годината.

Отговорите на повече от 1000 души показват, че всеки втори е похарчил за празниците 20% от месечния си доход. 5 на сто от тях обаче са били далеч по-безразсъдни и през декември са изхарчили между 100 и 150% от дохода на домакинството. Разбира се, съществува и другата крайност.

Около 1/4 от отговорилите на анкетата на сайта „Моите пари” са използвали различни форми на кредит, за да осигурят част от разходите по празниците. 40 на сто не очакват затруднения през януари заради декемврийските харчове, но останалите 60% трябва да затегнат коланите, за да си платят сметките.

Ако закъсате с парите през януари и не ви стигат за вноската по кредита, първо потърсете своята банка, съветват специалистите. Кредитната карта е друг изход от временното финансово затруднение. Гратисният период, свързан с неначисляването на лихва, е около 40 дни.

Енергодружествата предлагат възможност за разсрочено плащане на сметките за ток. За схемата трябва да се договорите с енергото във вашето населено място.

Източник: btv.bg
Снимка: cross.bg

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien