5-има дупничани покориха 5-хилядника Казбек и поемат към най-високия връх в Европа (СНИМКИ)

Един от най-красивите върхове в Кавказ и доста труден за изкачване – Казбек бе покорен от 5-има дупничани в сряда. Златомир Огнянов, Иван Тушев, Борислав Ранков, Евелина Малинова и Мария Маркова стъпиха на 5-хилядника и развяха гордо българския трибагреник.

Петимата дупничани на връх Казбек.

Петимата дупничани на връх Казбек.

Дупнишката група замина седмица по-рано и след няколко дни на подготовка и изкачване успя да стъпи най-горе. С изключение на Маркова, другите 4-ма са доброволци от Планинска спасителна служба в Дупница и отлично подготвени за тежкия терен.

Върхът, който е висок 5033 метра е известен още като "Ледения връх" и е разположен в източните части на Централен Кавказ, на границата между Русия (Северна Осетия) и Грузия. Последното му изригване се е случило преди около 6 000 години. Според местното предание, на скалите на Казбек е бил окован Амирани – героят, който откраднал огъня от боговете, за да го даде на хората.

Огнянов, Тушев, Ранков, Малинова и Маркова продължават с изкачване на още един връх. Това е най-високият в Европа – Елбрус, който се намира на 5642 метра. След акостирането си в Русия, петимата започват подготовка и в зависимост от времето ще преценят в кой ден да го атакуват.

Друга група от дупнишки спасители пък поема към един от най-опасните върхове на Балканите – Езерца, който се намира в Албанските алпи в планинския масив Проклетия. Той се извисява "едва" на 2700 метра, но е изключително опасен и труден. Върхът е задължителна част от подготовката за всеки, който е решил да покорява 8-хилядници заради трудния си маршрут, в който са необходими много знания, професионални умения и безупречна екипировка. По-голямата част от изкачването е свързано с отвесна стена, където само отлично подготвени катерачи могат да преминат. Водачи на групата са Началникът на ПСС-Дупница Кирил Чолаков и председателят на ТД "Рилски езера" Димитър Атанасов. Останалите са Валери Василев, Стойчо Джиков и най-младият доброволец в ПСС Мартин Джокин. Тази сутрин, 5-имата преминаха границата с Албания и ще се опитат още в утрешния ден да атакуват връх Езерца.

4-ма от групата на границата с Албания към най-опасния връх в Европа.

4-ма от групата на границата с Албания към най-опасния връх в Европа.

Мартин Джокин (на преден план) е най-младият в групата за Проклетия.

Мартин Джокин (на преден план) е най-младият в групата за Проклетия.

Снимка за спомен на Казбек.

Снимка за спомен на Казбек.

В базовия лагер преди изкачването на Казбек.

В базовия лагер преди изкачването на Казбек.

„Шапката“ на Европа – Елбрус е следващата цел на петимата дупничани.

По пътя към Казбек...

По пътя към Казбек…

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien