22:00 часа Миньори: Искаме среща с Красимир Чаврагански, ама май му прилошало и си тръгнал. Очакват подкрепа и от трета смяна

Към 22:00 часа, продължава блокадата на входа на рудник "Бабино". Около 150 човека от втора смяна стоят до бариерата в знак на солидарност към своите колеги от 1-ва смяна, които все още са в подземните галерии от рано тази сутрин. Миньорите искат среща с Управителя на Въгледобив Красимир Чаврагански, но според тях май му прилошало и си тръгнал. „Не искаме да говорим с посредници“, споделят протестиращите. Те блокираха входа към 16:00 часа и не позволиха автобусите да излязат. По-късно към протестиращите отвън се присъедини началника на рудник Бабино Атанас Каптиев, който разговаря с хората. Екип на спасителната служба бе допуснат на територията на рудника, защото има информация, че 4-ма души,, от нези под земята са в недобро състояние, това бе потвърдено от началника на "Бабино" Атанас Каптиев. Повече информация обаче към този момент няма. По-късно линейката на спасителите напусна територията на рудника. .Каптиев допълни, че има подсигурена храна на миньорите под земята. Очаква се към 22:30 часа към протеста да се присъединят и хора от трета смяна. Или поне тези, които пътуват с ричните си автомобили, защото автобусите са блокирани. Хората коментират, че подобен е случаят и в „Мини – Перник” ЕАД , където има забавено изплащане на работните заплати за август.

По-рано през деня Красимир Чаврагански е уверил всички, че на работниците, оставащи на работа ще бъдат изплатени реално изработените трудови възнаграждения до окончателното му затваряне. "Тази промяна в начина на формиране на трудовите възнаграждения на работещите в Дружеството е част от оздравителния план, чиято основна цел е да мотивира служителите в тяхната работа, за да постигат по-добри производствени резултати, които да изведат Предприятието от кризата, в която е изпаднало в последно време. Наскоро бе потвърдена информацията, че рудник „Бабино" ще трябва да бъде затворен, но ръководството на Мината обещава, че ще пренасочи част от съкратените работници на работа в околните мини в опит да запази техния поминък. Ръководството на „Въгледобив Бобов Дол" прави всички възможно за оздравяване на Дружеството, за да осигури по-добри условия за своите служители", пише още в позиция изпратена до медиите.

Същевременно уведомление за масово съкращение на 650 работници от „Въгледобив Бобов дол", подписано от управителя Красимир Чаврагански е получено след 16 ч. днес в Бюро по труда- Дупница, съобщава Дарек радио. Уволненията започват от 20 ноември. Засегнати ще бъдат 158 работници в пенсионна възраст и 492- ма в трудоспособна възраст. Според документа, като причина за уволненията се посочва оптимизиране числеността на персонала след финансов анализ, който показва значително намаляване обема на работа.

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien