Знеполският епископ Йоан е новият Варненски митрополит

Знеполският епископ Йоан е новият Варненски и Великопреславски митрополит. Това стана ясно, след като днес, в Светия синод духовникът получи 9 от 12 гласа на митрополитите. Другият кандидат – Мелнишкият епископ Серафим получи 3 гласа.Варненският епархийски престол овдовя на 9 юли тази година, след като митрополит Кирил бе намерен мъртъв в близост до Варна.Преди ден Светият синод прегледа документите на двамата кандидати за митрополитския престол и реши, че изборът, който преди седмица излъчи епископите Йоан и Серафим, е бил изряден. Тогава Знеполският епископ получи 22 гласа, а Мелнишкият – 19 гласа.Изборът за наследник на Дядо Кирил вече веднъж бе касиран и това се случи на 23 ноември, след като Синодът се запозна с жалби на варненци срещу игумена на Бачковския манастир епископ Борис, който тогава трябваше да се пребори за Варненската епархия със сливенския епископ Игнатий, припомни Александра Карамихалева от Светия синод:„Светият синод даде достатъчно време на епархийските избиратели да се запознаят по-добре с епископите от листата, техните качества и възможности, досегашните им служения и да вземат един наистина по-разумен и по-мъдър избор."

Кой е Знеполският епископ Йоан (светско име Иво Иванов) е роден през 1969 г. в Ямбол. Завършил е Богословския факултет на Софийския университет. По-късно специализира в Московската духовна академия в Троице-Сергиевата лавра. През 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир с духовен старец архимандрит Назарий. Постриган е за монах от бъдещия Ловчански митрополит Гавраил.

През 1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм „Света Неделя". От 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия и българския патриарх Максим го въздига в архимандритско достойнство. През следващите 10 години той е най-близкият сътрудник на патриарха. Получава епископска хиротония през 2007 г. От тогава е викарий на Софийския митрополит (сега Неофит).

DarikNews.bg

Снимка : БГНЕС

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien