ЗНАК ОТ СЪДБАТА! Преди минути, инж.Чимев подписа договора за реставрация на символа на Дупница – Часовниковата кула

На връх 14 януари – Освобождението на Дупница от османско робство, кметът на общината инж.Методи Чимев подписа договора за ремонт и реставрация на символа на града – Часовниковата кула. Само преди минути договорът пристигна и веднага бе парафиран от инж.Чимев. „Това е някакъв знак от съдбата. Точно на днешния ден. Този договор го чакахме повече от година и радостното е, че вече е факт. Символът на града ще бъде реставриран и часовниковите

Подписването на договора.

стрелки ще продължат да показват часа на нас и на поколенията след нас и отново ще чуваме заглъхналия звън на историята“, лаконичен бе инж.Чимев.
Община Дупница е водещ партньор по проекта за финансиране по Трансграничната програма България-Северна Македония с Община крива Паланка. проектното предложение бе входирано преди близо 3 години, но заради епидемията развитието се забави. Общата сума на проекта за двете общини е на стойност 459 435,02 евро.
Предвижда се часовниковият механизъм да бъде заменен с нов, а старият механизъм да се запази в самата кула като музеен експонат. Освен това са заложени и дейности за привеждане на кулата и пространството около нея във вид, позволяващ тя да бъде посещавана от граждани и гости на града. Предвижда се монтиране на няколко монокъла, чрез които да се разглежда районът, както и ремонт на външната компрометирана фасада. Кулата ще бъде укрепена и възстановена и отвътре, както ще бъдат подменени и компрометираните участъци на циферблата, които не са оригинални. Община Дупница е съгласувала всички предвидени дейности с Министерство на културата и НИНКН. Самият район около Часовниковата кула също ще бъде облагороден, ще бъдат изградени алеи и подстъпи за свободен достъп.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien