Злати Златев-Златистия е пуснат от затвора и в момента е в болница във Варна

 

Златев  влезе в Софийския централен затвор през 2003-а и трябваше да остане там до 2021 г. Той бе осъден на 18 години за убийството на Любомир Мантарков, когото застреля в центъра на Дупница на 23 ноември 1997 г. пред очите на десетина полицаи. Те бяха извикани заради скандал, избухнал в бар „Бирхалето“, чийто управител бе Мантарков.

 В затвора Злати Златев разви некроза на тъканта на единия си крак и се наложиха няколко операции за отстраняване на гниещото месо. Заболяването му се отключва от рана на дясното бедро, получена при катастрофа край Разлог през лятото на 2001 г. Тогава той счупил крака си, претърпял сложна операция, последвана от частична парализа. Когато се пооправил, паднал с кола в язовир "Дяково" и счупил бедрото си на същото място. Според медицинската документация Златев страда от общо пет болести – дискова херния, двустранна коксартроза, синдром на Браун и остеомиелит на дясното бедро.

Заради тежкото му физическо състояние Златистия бе преместен от Софийския затвор в общежитието в село Самораново, което е от отворен тип. Той заведе няколко дела срещу управата заради неадекватното му лечение и дори заради големите суми, които били давани за охраната му, за да бъде възпрян да не избяга с прословутите си патерици. През миналата година бе транспортиран в болница във Варна, където претърпя операция. След връщането му в Самораново се оказало, че проблемите му не са решени. В крайна сметка той бил освободен за лечение със санкция на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". За пускането му повече яснота внесе един от защитниците на Златистия – адвокат Славчо Харалампиев: "Той почти се е инвалидизирал. Десният му крак е с няколко сантиметра по-къс от другия, има метален имплант, а гнойните му рани са ужасяващи. Дори и най-големият бандит има право на здравна помощ, а и няма нужда за това да плащат данъкоплатците. Бе преценено, че той не може да бъде лекуван в затвора, нито в дома си, и затова бе изпратен за хоспитализация във Варна", обясни Харалампиев. Той допълни, че имало големи неясноти в чии правомощия е подобно освобождаване по здравословни причини – дали трябва да бъде постановено от прокуратурата, или от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". В крайна сметка се оказало, че е нужно позволението на затворническата управа.

Освен за лечение според адвокат Харалампиев Златистия вече може да получи условно предсрочно освобождаване."Той излежа половината от наказанието си, както е по закон. Има добро поведение зад решетките, натрупа и трудов стаж в затворническата библиотека. Все още обаче чакаме решение", коментира юристът.

Във Варна живее сина на Златев-Йордан, където държи плажна ивица и заведение. 

Източник : /"България Днес"/

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien