Затворник от Бобов дол съди държавата за 10 бона

Затворник от Бобовдолския затвор поиска 10 хил. лв. от държавата заради настинка в изолатора. Пандизчията се жалва пред магистратите, че неправомерно е бил наказан от ръководството на затвора с „изолиране в наказателна килия“ за 10 дни. Наказанието е регламентирано със заповед на началника, която по-късно е отменена с определение на Дупнишкия районен съд. Така докато стоял в изолатора, се разболял и от това „претърпял неимуществени вреди, засягащи психическото и физическото му здраве“. Искът бил депозиран в Административния съд в Кюстендил, който обаче отхвърлил претенциите на пандизчията. Решението на магистратите може да се обжалва в 14-дневен срок пред по-горна инстанция.
Това не е първият подобен случай. Преди десетина дни стана ясно, че затворник от Бобовдолския затвор заведе дело срещу държавата заради малкото количество храна, която получава в зандана. Заради това той поиска 5 хиляди лева обезщетение за нанесени неимуществени вреди. В жалбата си той е написал, че вредите се изразяват в “лишаване от храна, която ми се полага като грамаж и порция”, поради “немарливост на началника на ОЗ Бобов дол”.
Ищецът изтърпява присъда “лишаване от свобода” за различни криминални деяния. По делото е разпитан и друг затворник. Той е категоричен, че порционът, който се дава, не е пълен и има разлика между порциите, давани на българите и ромите, като представителите на малцинствата се хранели по-добре зад решетките. По делото са дали показания и служители в мястото за лишени от свобода. Всички бяха единодушни, че се спазва рецептурният и дневен лист, а ако е имало разлика в грамажа, винаги е било в повече.
За периода 2011-2013 година страната ни е осъдена да плати 47 380 евро обезщетения по дела, заведени заради лошите условия на живот в местата за лишаване от свобода у нас. Това сочат данните на Министерството на правосъдието. Тези обезщетения са присъдени по 7 решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Сумата е равна приблизително на 93 000 лева. Най-голямо обезщетение е присъдено по делото „Шахънов срещу България” – 7000 евро плюс 2000 евро за съдебни разноски. Недостатъчният сграден фонд, влошените битови условия в жилищните помещения и пренаселеността в българските затвори са най-честите оплаквания на затворниците.

в-к "Монитор"

Print Friendly

1 Коментар на Затворник от Бобов дол съди държавата за 10 бона

  1. Здравейте казвам се Данаил Лазаров от град Варна на 30 години и при мен в момента се получава това, че аз бях несправедливо обвинен от варненската полиция в лицето на второ РПУ на МВР-Варна чрез подправени показания на свидетели като полицията умишлено и съзнателно е накарала единия свидетел да лъжесвидетелства срещу мен и също да даде показания от името на баба си, която изобщо не е била разпитвана, както и да я разпише от нейно име в протоколите за показанията и по този начин е сформирано обвинението срещу мен и моя съпроцесник и ние бяхме признати за виновни от съда за нещо в което аз нямам никаква вина. Свидетелите също им казват това на съда, но никой не се интересува вече от истината! Който иска може подробно да се запознае с моя случай от форума на сайта lex.bg от този линк: http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=13&t=61557

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien