Защо спорният революционер Яне Сандански е свързан с Дупница?

Една от най-спорните личности в българската история е безспорно Яне Сандански. Революционерът, който в голямата си част от живота живее и работи в Дупница е сред възпетите в много песни, но и отхвърлян от други. Дори и в момента продължава дискусията за това положителен или не е Яне Сандански. На вчерашната дата -18 май, се отбелязаха 145 години от рождението му. Ето какво сподели Д-р Георги Георгиев от Института за исторически изследвания при БАН, в интервю за Радио „Фокус“ за делото на Яне.

Фокус: Д-р Георгиев, днес (б.ред.-вчера) се отбелязва годишнина от рождението на Яне Сандански. Как тази личност е свързана с историята на Дупница?
Sandanski_v_bg_armiaД-р Георги Георгиев: Годината на рождението и мястото, където е роден не го свързват с Дупница веднага, като той е роден в село Влахи. Яне Сандански ще получи връзката си с Дупница няколко години по- късно. След Кресненско- Разложкото въстание неговото семейство се премества заедно с хиляди други бежански семейства около 1879 година в Дупница. Има един кратък престой от няколко месеца в Горна Джумая, днешен Благоевград, като практически от 1879 година семейството на Яне Сандански се установява в Дупница. Той е бил твърде млад на години когато се преселва в града и това означава, че съзнателният му живот започва да тече в Дупница, който тогава е пограничен град. Установяват се в махала, днес квартал „Бешика“, който по това време си е класически бежански квартал на Дупница. Той е с много македонски българи, почти изцяло такъв. Семейството му живее живота на своите земляци- бежанци. В началото имат тежки проблеми от материално и социално естество. Животът на Яне Сандански не е бил лек. Още на една невръстна възраст е даден да чиракува при обущар, за да хване занаят в ръцете си. Отбива военна служба и след нея е прошенописец в адвокатската кантора на неговия вуйчо- Спас Харизанов. Служи малко по селските общини в Дупнишка околия. Първият голям житейски шанс възниква 1889 година. По партийни убеждения и принадлежност той е член на либералната партия ( радослависти) и като такъв е назначен за началник на Окръжния затвор, който се помещавал по то време в Дупница, като зданието му все още стои. Това е джамията на центъра, така нареченото тюрме. Заради качеството му на окръжен затвор тогава. Това е и най- високо обществено- политическа позиция в свободна България. След година и половина той си подава оставката и се посвещава изцяло на Македоно – одринската революция. Цялата му младост е преминала в Дупница, като той е известна фигура в града.
Фокус: Какво е представлявал самия затвор, който е управлявал?
Д-р Георги Георгиев: Сградата строи и до ден днешен, което дава информация за неговия мащаб. Това дава представа и за мащаба за престъпността тогава в 121416-Iane-Sandanski-02окръга. Това показва, че за разлика от днешните стандарти, тогава нивата на престъпността са били значително по- ниски. Това се случва в един провинциален град и тази негова позиция е доста престижна. Самият Яне Сандански няма формално високо образование- прогимназия, но той се самообразова много усилено сам. Културната среда, в която израства е много благодатна за подобен тип самообразование. Да не забравяме, че неговия вуйчо, който е Спас Харизанов е не само адвокат, но и възрожденски книжовник, народен учител, автор на няколко книги, така че човек запознат със словото при всички положения и с културата. По линия именно на Спас Харизанов, Яне Сандански е бсързан с голямата фамилия Харизанови. Тук говорим за Иван Харизанов- журналист и политикът Любомир Харизанов. Също така с майката на писателя Димитър Димов, която му е също братовчедка. Така, че те повлияват доста, като са от рано в неговия живот. Не трябва да ни подлъгва по някакъв начин и да асоциираме само със затвора в Дупница. Повтарям, че това е престижна обществена позиция в един провинциален град. Не трябва да забравяме, че Яне първо е библиотекар, а след това става председател на едно младежко –културно дружество в града- „Напредък“ и на читалището. Така, че той се оформя до 30- те си години като един авторитетен, начетен и интелигентен гражданин, който е познат сред тогавашното население.
Фокус: Интересно е, че няма високо образование, но въпреки това успява да се развива в различни сфери…?
121418-Iane-Sandanski-04Д-р Георги Георгиев: Високо образование няма,а говорим за получени дипломи, следвани курсове. Само заглавията на негова лична библиотека, която я има впечатлява. Там е и Херцен, Добролюбов, големите френски и английски философи по това време.
Фокус: Неговият братовчед Иван Харизанов ли изиграва важна роля в живота на Яне Сандански?
Д-р Георги Георгиев: Иван Харизанов в познато име сред българската журналистика и в българската политика. Той се свърза с кръга „Звено“. Той допринася най- много за извайване образа на Яне Сандански след 9 септември, като е един вид символ на лявата струя на левичарството в Македоно- одринското движение. Това е една твърде крайна представа, която е наложена през тези години.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien