Започва акция на полицията „Ваканция“. Ще се санкционират и велосипедисти, както и неправоспособните непълнолетни навършили 16 години, установени да управляват МПС

От утре/10-ти юни/ в страната започва традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Целта на планираните действия е ограничаване на причините и условията за настъпване на пътно-транспортни произшествия с подрастващи по време на летните месеци. В рамките на акцията, в периода 10 – 30 юни, ще се проведат специализирани полицейски операции в дните, в които ще има ученически празненства за официалното закриване на учебната година за прогимназиалния и гимназиален курс. В районите на училищата ще се осигури засилено полицейско присъствия, в превантивната работа ще се включват и сили на общинска полиция. През месеците юли и август полицейските операции ще са насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца, и контрол над използването на детски обезопасителни системи и обезопасителни колани. При установяване на велосипедисти, които управляват ППС по тротоари или пешеходни пътеки, ще се прилага Законът за движението по пътищата. Съвместно с представители на ИА „Автомобилна администрация“ и на РИ на МОН инспекторатите по образованието и училищните ръководства ще се осъществяват действия за обезпечаване на сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Ще се извършват инструктажи на водачите и проверки за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества; ще се осъществяват проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите.При установяване на нарушения незабавно ще се предприемат съответните законови мерки. При извършения анализ на настъпилите произшествия през изминали периоди е констатирана и тенденция собственици да предоставят на непълнолетни и малолетни своите мотопеди, автомобили , трактори или други МПС. Затова през настоящия период пътните полицаи стриктно ще следят и проверяват за подобни нарушения , особено в малките населени места и ще налагат санкции за подобни нарушения. Законът за движението по пътищата ще се прилага и спрямо неправоспособните непълнолетни, навършили 16 години, установени да управляват МПС. В случаите, при които мерките не са постигнали възпитателния ефект и непълнолетният нарушител повторно бива установен да управлява МПС, ще се издава и връчва наказателно постановление с цел недопускане на пътни инциденти по вина на деца-водачи. При извършваните проверки полицейските служители с правомощия за контрол на пътното движение ще следят и за използването на обезопасителни колани от водачи и пътници на всички места в автомобила, както и за обезопасителни системи (столчета, седалки) при превозване на деца.

При установени нарушения униформените служители ще налагат санкции по ЗДвП. По пътищата на Кюстендилска област за периода 1 юни 2015 г. – 30 септември 2015 г. и от началото на 2016 г са настъпили 5 ПТП, 4-ма са ранени. 3 от произшествията с 3-ма ранени са възникнали на територията на РУ Кюстендил, 1 – на територията на РУ Дупница с 1 ранен, и 1 произшествие на територията на РУ Бобов дол. Като участници в движението пострадалите са били в качеството на водачи на мотоциклет, мотопед и велосипед – по 1 ; пътник в лек автомобил – 1; и пешеходец – 1. Водачите, които са управлявали мотоциклет и мотопед, са неправоспособни. Всички ПТП са станали в населени места. В сравнение със същия период, лятна ученическа ваканция на предходната година, броят на произшествията с деца и юноши на възраст до 17 години по всички показатели е с един по-малко и няма убити. През периода 1 януари 2016 г. – 30 април 2016 г. са възникнали 4 пътни произшествия, ранените са петима. 3 от произшуествията са възникнали на територията на РУ Кюстендил, ранените са 4, на територията на РУ Дупница е възникнало 1 произшествие с 1 ранен. Четирима от пострадалите са били пътници в леки автомобили, 1 – пешеходец. Всички ПТП с пострадали пътници са станали извън населени места, включително и на автомагистрала „Струма“, а пешеходецът е пострадал в населено място. В сравнение със същия период на предходната година произшествията са с 2 повече, а ранените са с 3 повече.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien