Зам.министър Русинова посети Дупница заради социалните проекти

Заместник-министърът на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ Зорница Русинова и представители от МТСП посетиха два центъра в община Дупница, реализирани по проект „Алтернатива за ранно детско развитие“. По проекта са разкрити 7 социални услуги за деца от уязвими групи, работи се за ранна диагностика и навременна интервенция. Специалисти осигуряват допълнителна педагогическа подготовка за повишаване училищната готовност на децата за равен старт в училище. В реализирането на проекта участват социални работници, педиатри, медицински сестри, педагози, рехабилитатори, логопед, стоматолог и гинеколог.

69921160_1352139064963737_4965632873131409408_oДо момента в Дупница са обхванати 719 деца, а на 409 родители е оказана помощ за формиране и развитие на родителски умения и семейно консултиране. На 86 деца с увреждания или със специални потребности е осигурена индивидуална педагогическа подкрепа преди записване в първи клас. Извършени са 563 здравни детски консултации и дейности по превенция на заболяванията. Това е вторият най-мащабен социален проект, който се изпълнява в България след София.

В Дупница беше посетен и Арт център, в който възрастни хора над 65 г. и хора с увреждания посещават дейности с цел арт терапия. По-голямата част от тях ползват и услугата „Патронажна грижа“, която обхваща 123-ма души в Дупница и съседните села. Стойността на проекта на община Дупница е близо 325 хил. лв., а ползвателите получават подкрепа в домакинството, медицински дейности, рехабилитация, психологическа подкрепа и консултиране. По проекта са назначени социални медиатори, рехабилитатори, психолози, арт терапевт, лекари, диспечер и санитари. Услугата „Патронажна грижа“ се предоставя в 157 общини в цялата страна и обхваща над 13 000 възрастни хора над 65 години и хора с увреждания. Общият бюджет на операцията е 31,4 млн. лв.

Русинова разговаря с ползвателите на центровете, които не скриха задоволството си от предоставяните услуги и изразиха желание да продължат и в бъдеще.

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien