Зам.кметът на Дупница: Няма да вдигаме данъците за МПС-та, оставаме с най-ниските в България

Общинското ръководство нямаме намерение да вдигаме данъците и таксите, и това ще бъде нашето предложение до Икономическа комисия за промените в Наредбата, която третира налозите. Това обяви на пресконференция днес зам.кметът на Община Дупница по икономическите дейности Олга Китанова. "След приемането на новия закон, възложихме на "Местни данъци и такси" да разгледат как би се отразило това върху жителите и най-вече данъка върху МПС. Идеята е да запазим досегашните най-ниски ставки и затова няма да се изменя абсолютната стойност на планираните приходи в проекто-бюджета за идната година. Затова не предвиждаме по-високи приходи по това перо. Лекото завишение, което идва от промените направени от законодателната власт засяга по-старите автомобили, а за по-новите точно обратното – намаляване до 50%", обясни Китанова. Тя даде и пример с най-често използваните автомобили. 15-годишните возила вместо досегашните 39,96 лв, ще плащат 43,96 лева, докато на по-новите МПС-та от 111 лева пада до 45,33 лева. 18 390 са автомобилите регистрирани в общината, които са произведени преди 15 и повече години, докато новите возила, на които ще падне с до 50% данъка са над 4 хиляди. Разлика се очаква при джиповете, които се регистрират като товарни и плащаха досега по 5-6 лева годишен данък. Те също вече ще се облагат според мощността, както всички, допълни Китанова. "Джиповете влизат от Европа с такъв сертификат и ние като член на ЕС сме длъжни да ги приемаме така. Заради измененията в Наредбата, данъчната кампания през идната година ще стартира след 1 февруари", уточни Началникът на отдел "Местни данъци и такси" Георги Фрунзев.

На въпрос: Защо общинското ръководство не предвижда увеличаване на данъците и таксите, което би повишило приходите в бюджета и даде на практика възможност за допълнителни инвестиции, Китанова бе категорична: "Справяме се засега с бюджета. Не считаме за нужно да изискваме повече пари от жителите на общината. След като ни е гласувано доверие, трябва да търсиме варианти за допълнително финансиране, а не за сметка на хората. Затова община Дупница ще остане и през следващата година, както досега сме били с най-ниските налози в България". От края на следващия месец, на сайта на Община Дупница ще бъде качен калкулатор, който всеки собственик на автомобил ще може да си пресметне сам данъка и ориентира за дължимата сума.

Предложението на кметския екип ще бъде разгледано от Общински съвет вероятно през януари и 33-мата ще имат последната дума.

Любопитна статистика пък се разбра, след като бе обявено, че на територията на България регистрираните МПС-та са малко над 2,7 млн. Само на територията на община Дупница са регистрирани над 27 000 возила, което означава, че 1% от всички автомобили (без тези по автокъщите) са собственост на дупничани. За България статистиката е, че 1 автомобил се пада на средно 2,1 жители, докато за Дупница 1 автомобил се пада на 1,79 жители.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien