Южнокорейци ще отглеждат женшен в Дупница

 Змеделско стопанство за отглеждане на женшен има намерение да развива южнокорейски инвеститор на територията на Община Дупница. Това съобщи заместник-кмета Красимир Георгиев. До преговорите между него и кмета на Дупница се стигнало след участието на Георгиев в Глобален екологичен и енергиен форум, проведен в Южна Корея от 3 до 5 септември. Инвеститорът, чието име не бе споменато, ще прави обстойни метеорологични и почвени изследвания за отглеждане на на женшен. Неговото намерение е да наеме 10 декара земеделска земя и да направи пробни насаждения.

„Инвеститорът има амбиция, не просто, да развива самостоятелен бизнес в отглеждането на този селскостопански продукт, но дори и да помогнае на земеделски производители от общината, които да бъдат асоциирани в един такъв проект, който да бъде и доходоносен.”, сподели пред журналисти заместник-кметът Георгиев.

На пресконфееренцията стана ясно, още, че по време на Глобалния екологичен форум в Южна Корея, Красимир Георгиев е осъществил 11 срещи с потенциални инвеститори в областта на екологията.

„Интересът към Община Дупница беше свързан най-вече към три проекта, които надявам се да ни предстоят в близко време. Бяха представени интересни , съвременни технологии за дотиране на отпадъци. Южнокорейските фирми искаха да се осведомят, че общината има положително отношение към тях, в посока решаване проблемите на отпадъците . За нас предстои такъв проект за изграждане и управление на битови отпадъци, както и за изграждане на сепарираща инсталация за преработка на отпадъци. Друг интерес, който бе проявен от инвеститорите е предстоящия проект за водния цикъл на Дупница.”, сподели заместник-кмета.

Общинското ръководство очаква от южнокорейските инвеститори конкретни предложения, свързани с проектите за модернизиране на пречиствателна станция за отпадни води и изградждането на пречиствателна станция за питейни води. Според Красимир Георгиев това задължително трябва да се реализира, с оглед на европейските регламенти.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien