„Солени“ глоби за бране на липа в Дупница и за кражба на цветята по улиците

Кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев издаде заповед, с която се забранява брането на липов цвят и увреждането на декоративна растителност в озеленените площи в Дупница до приключване на цъфтежа, информират от пресцентъра на кметството. На нарушителите ще се съставят актове от 50 до 5 000 лева.
Причина за включването на декоративната растителност в заповедта, са зачестилите посягания към тях, особено на тези, които в момента се садят по проекта "Зелена и достъпна градска среда".
При ползване на лечебните растения за стопанска дейност в площите, съгласно Закона за лечебните растения, нарушението се наказва с глоба до 5000 лева. При ползване на лечебни растения по начин и със средства, които водят до увреждане на находищата им, глоба до 3 000 лева или с имуществена санкция до 5 000 лева.
За изпълнението на заповедта ще съблюдават РУ на МВР-Дупница и Контролно звено на Община Дупница.
През миналата година Контролното звено е съставило 14 акта на нарушители с наложени финансови санкции в размер на по 50 лева и конфискация на набраната липова маса. Сериозен брой нарушители е заловила и полицията.

Print Friendly

1 Коментар на „Солени“ глоби за бране на липа в Дупница и за кражба на цветята по улиците

  1. Анонимен // 10.06.2015 в 9:12 // Отговор

    Докато кмета се сети да издаде заповед, ромите вече опустушиха липите по „Подина“ – по улиците „Венелин“, „Трети гвардейски полк“ и по малките пресечки.Чупят се клони, осакатяват се дървета.Как това не направи впечатление на работещите в Контролното звено.Липите в двора на училище „Климент Охридски“ са изпочупени още от миналата година, под благия поглед на директора на училището, ромки чупеха клони от дърветата и после сядаха в двора на училището да ги берат.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien