Всички гъби се ядат, но някои само веднъж, затова бъдете внимателни!

Четвърти случай на отровени с гъби бе регистриран в Дупница преди три дни. В началото на октомври още двама души пострадаха при консумация на гъби. Бумът на отровените от гъби тази година наистина е голям в България и причините са различни.  Противно на общоприетото мнение, че само отровните гъби са опасни, оказва се, че ядливите също могат да навредят. Ако са развалени, например. Или пък ако са пораснали в близост до мицел от отровни гъби. Заради обилните дъждове отровата прониква в почвата и от там чрез кореновата система може да зарази и иначе ядливи гъби.  Консумацията им  причинява едно от най-страшните хранителни отравяния.

Гъбите и почвата

Доказано е, че гъбите във висока степен натрупват опасни тежки метали – кадмий, олово, мед, живак. Затова близо до предприятията в райони с  развита черна и цветна металургия гъби не бива да се събират.  Нещо повече, някои видове трупат токсични вещества независимо, че са от екологично чисти райони. Има ядливи гъби, които трупат повече отрова, такива са например полската и ливадна печурка, сърнелата, челядинка, пърхутките и есенната миризливка. Те  натрупват определени тежки метали и това е доказано експериментално.  Ядливата гъба не може да се промени, тя не мутира, но трупа както вече стана дума, токсини от околната среда – тежки метали от промишлените райони. Тя може да акумулира и радиоактивни вещества както и пестициди, използвани в селското стопанство. Всичко, с което площите се обработват, може да попадне в гъбите.  Дори култивираните печурки, ако са пръскани с химикали срещу  вредители, стават опасни.  Затова трябва се купуват  само от лицензирани производители и задължително да се мият добре и кожичката им да се бели.

За дивите гъби и гъбарите

Българите сме сред челниците по тровене с гъби в Европа. Според гъбарите специалисти нашенци се хвърлят да берат гъби, без изобщо да ги познават или разчитат, че са ги видели на картинка. Печурката и сърнелата сеят най-много смърт и поражение на организма у нас. Не защото тези две гъби – едни от най-вкусните диворастящи „качулати", са отровни. А защото най-често се бъркат с отровни и вместо ядливите, смъртоносните влизат в тигана.

Черен хумор отдавна щъка из токсикологиите на големите болници в страната. Докторите – спецове по отравяния, делят опасните гъби на два вида – „пироговки" и „орландовки". По името на най-известната спешна болница у нас и на столичното гробище №1 в софийския квартал „Орландовци". От първите не се мре, разминаваш се с гадене, диария и неприятна промивка на стомаха в най-близката болница. Вторите обаче сеят смърт, а ако ти се размине, черният ти дроб е „на каша" и се лекуваш, докато си жив, обясняват на прост език докторите.  

Не е шега обаче, че най-тежките отравяния са от двете най-любими за хапване и широко разпространени диви гъби у нас – печурката и сърнелата. Няма по-хубаво от диворастяща печурка с масло и панирана сърнела. Стига обаче в кошницата на пишман гъбаря да са истинските, а не отровните им близнаци. Точно затова печурките и сърнелите тровят най-много – двойниците им са най-опасни.

Да се натровиш от купени гъби

Драмата у нас обаче е, че можеш да си сготвиш и купешки гъби, след яденето на които да хвърчиш по спешност при лекарите. В България в момента няма ясна регулация за брането на диви гъби. Напълно некомпетентни „гъбари" не само берат, но и ги продават или ги предават срещу пари в пунктовете за изкупуване. Даже и в тези пунктове реколтата се приема от лаици или от недотам обучени хора. За щастие най-често се изкупуват манатарките и пачи крак, които нямат смъртоносни двойници. Според гъбарите професионалисти обаче непременно трябва да има орган, който да организира обучение и да издава сертификати.

Опасните

Най-опасните, смъртоносни гъби у нас са бялата и зелената мухоморка. Точно те най-често влизат в торбата на гъбарите като печурки. Особено в млада възраст, когато си приличат почти като еднояйчни близнаци. Според токсиколози в болниците са умирали и хора, яли „сърнели". Според гъбарите познавачи сърнелата не може да се сбърка. Но любителите ги опровергават, като си берат и вместо сърнела ядат пантерка. Можеш да сбъркаш и котка с пантера, ако не си виждал и двете преди това, но сам се смяташ за специалист по питомната и дивата фауна, шегуват се печени гъбари.

Сърнелата, като израсне, като стане голяма, не можеш да я сбъркаш, но млада е възможно от незапознатите, казват те. Има друг вид – дребна сърнела – силно отровна, но трудно може да се сбърка с обикновената сърнела. Остава малка, около 4-5 см висока – най-много до 10 см, не пораства повече като ядливата си посестрима. Но в млада възраст неотровната може да се обърка с отровната.

От най-опасните – мухоморките, смъртоносни са зелената и бялата. Червената мухоморка – една от най-красивите на външен вид гъби, която пък се бърка с булка, също е доста отровна, но може да се размине леталният изход. Дори и с уж абсолютно безопасния пачи крак трябва да се внимава. Той също си има двойник, който обаче категорично расте по пънове, а не в почвата като чудния за мариноване ядлив пачи крак.

За капак всяка ядлива гъба също може да трови, когато не се съхранява както трябва. Ако не се сготвят в кратко време след откъсването им, гъбите се развалят повече дори от месо и яйца, предупреждават медиците. Така и от гъбите се получава отравяне като при развалена мръвка, колбаси, яйца. Гъбите, дори и култивираните, трябва да се ядат не по-късно от два дни след като са откъснати.

Пет водят до сигурна смърт

1 Пет са най-смъртоносните гъби от всички, които виреят в полята и горите на България. Зелената мухоморка си е спечелила славата като №1. Отровата й е от най-силните изобщо – не само при гъбите. Ако на български името й звучи доста безобидно, заплашително само за мухите, то на английски я наричат смъртоносна шапка, а на френски – чашата на смъртта.

2 Пак мухоморка, но бяла, е №2 – „ангел на смъртта" на английски.

3 Пантерката и тя си носи заслужено опасното име като №3 сред отровните гъби у нас. И на нейната съвест тежат много отравяния.

4 Обикновената киселка, пък направо умилява с простичкото си име, зад което обаче се крие една от особено опасните наши гъби. Обикновеното име явно е заради потресаващия факт, че до неотдавна тя е смятана за вкусна ядлива гъба и се е препоръчвала като такава в ръководствата. В действителност обаче киселката е изключително отровна, просто дълго време след като се хапне, няма симптоми на отравяне. Което пък я прави една от най-коварните.

5 Отровната галерина е №5, като само в няколко гъби от този вид се съдържа отрова да събори цяло многочленно семейство.

 

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien