ВОЙНАТА СЕ РАЗРАСТВА! Шахматната звезда Веско Топалов нападна двама дупничани

Най-добрият български шахматист Веселин Топалов подкрепи ръководството на БФШахмат с открито писмо до българската шахматна общественост и всички медии. Декларацията му дойде по повод изнесената скандална пресконференция от Методи Стойнев-общински съветник от Дупница и дългогодишен шахматист. Пресконференцията с потресаващите разкрития можете да си припомните ТУК

Обект на нападките му освен Стойнев са още Стефан Сергиев, Кирил Георгиев и живата легенда на Дупница с много международни успехи Венцислав Инкьов. Топалов е изключително близък с основния заподозрян за скандалното източване на пари от федерацията Силвио Данаилов, който бе негов мениджър. Публикуваме цялото писмо на Веско Топалов.

"С голямо недоумение следя агресивната клеветническа кампания срещу БФШахмат и неговото ръководство, водена от лицата Стефан Сергиев, Кирил Георгиев, Венцислав Инкьов и Методи Стойнев.
Затова бих искал да споделя и някои факти. От изнесените наяве неотдавна документи се разбира, че Стефан Сергиев е бил доносник на ДС, което само по себе си го лишава от моралното право да говори за принципи. По мое мнение сред тези хора (работили или донасяли в ДС) има наистина талантливи и отлично подготвени хора, но Ст. Сергиев не е такъв. Освен това, доколкото разбирам, тенденцията в България е те да не бъдат допускани на ръководни длъжности.

Скоро аз с възмущение научих, че чрез фирмата на сина си господин Сергиев е продал столовете, на които аз и Ананд седяхме по времето на мача за световната титла в София през 2010 г. Докато в Аржентина все още пазят масата, столовете от историческите шахматни събития, играни там, като мача за световната титла Алехин – Капабланка от 1927 г., Фишер – Петросян от 1972 година, както и масата и стола, на който аз играх и станах световен шампион в Сан Луис 2005, като културни и исторически ценности, тези ценности са потънали в джоба на претендиращия за "историк" на българския шахмат Ст. Сергиев. Знаете ли, откакто моя мениджър Силвио Данаилов стана президент на БФШ (2010 до днес), аз съм играл на две Европейски отборни първенства и две шахматни Олимпиади абсолютно безплатно, за да могат такива лица като Стефан Сергиев да получат от БФШ огромни пари за същия период, пишейки книги, които никой не купува.

Бих искал да запитам господин Сергиев и останалите "джентълмени" – колко според тях трябва да получа аз за златните ми медали от ЕП във Варшава'2013 и Олимпиадата в Тромсьо'2014, ако Ст. Сергиев е получил над 100 000 лева? Не смятат ли, че ако искаше пари, Силвио Данаилов можеше с пълно право да ме награди с огромни суми, а след това да си получи полагащия му се процент?

Бих искал да питам и Кирил Георгиев, В. Инкьов и Методи Стойнев, не смятат ли, че Турнира на Претендентите в Ханти-Мансийск 2014 за достатъчно важен за БФШ, за да се отделят пари за подготовката и участието ми? Не спести ли Силвио Данаилов десетки хиляди евро на БФШ, за да могат да се проведат други мероприятия, за които иначе нямаше да има средства? Бих искал да попитам и господата, ощети ли Силвио Данаилов БФШ и по този начин и държавата през 2010 година, отклонявайки средства от БФШ за кампанията си за Президент на Европейския шахматен съюз?

Бих искал и конкретно да попитам К. Георгиев защо смята, че БФШ вечно трябва да подпомага консуматори като него, готови във всеки изгоден момент да отидат да играят за друга страна, както той направи с Македония, а после пак да се върнат да играят за България, когато офертата е по-добра? Не е ли по-добре БФШ да търси и инвестира в млади таланти, отколкото да се удовлетворяват условията на играч, който е показал 4 безобразни резултата в последните си 4 участия за националния отбор? Не е ли по-добре приоритет за БФШ да е шаха в училище и да сътрудничи с Европейския Парламент и ЮНЕСКО, нещо за което само допреди 4 години БФШ само мечтаеше? Лично аз смятам, че е по-добре да се инвестира в бъдещето, а не в играчи, които и без това вече са получили много.

На всички, които подкрепят клеветническата кампания на гореспоменатите господа, явно обслужващи чужди интереси само бих искал да кажа, че тяхната единствена цел е да рушат и никога няма да изградят нещо позитивно, нито за БФШ, нито за България", се казва в писмото на гросмайстор Топалов, публикувано в Спортал.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien