Воден ад с жертви в деня на Съединението ОБНОВЕНО

Понеделник  е  ден на траур за Бургас. Колите на двете жертви на наводнението са пометени от водната стихия  на главен път Созопол – Бургас.  Недялка Толева /69 г./ и Камелия Желязкова /21 г./ са пътували по главния път , когато автомобилите им са били заляти от огромно количество вода в резултат на проливния дъжд. За по-малко от 24 часа са се излели 176 литра на кв. метър, предава Burgas24.bg. По времето на водната стихия, около 2 часа след полунощ на главния път са се преобърнали още няколко автомобила. Двама мъже – Николай Кирилов и Николай Грудев са спасили няколко човешки живота, като са изваждали давещи се хора от потопените автомобили. Кметът на Бургас Димитър Николов ще ги предложи за награда пред Общински съвет. Планираните спортни и културни събития в събота и неделя в Бургас ще започват с минута мълчание. Община Бургас отменя събитията в понеделник, а флаговете на пл. "Атанас Сиреков", както и на входовете на града ще бъдат спуснати наполовина.  Кметът на Бургас Димитър Николов изказва своите съболезнования на семействата и близките на загиналите жени.5 3(2) 20140906.hcfpwuwtke 2(2) (1)

 Бедствено положение е обявено в общините Харманли, Димитровград, Опан, Гълъбово и Приморско заради пороите. Бедствено положение е обявено в Харманли и Димитровград. Ситуацията в двете общини е тежка. Засега няма жертви и сериозно пострадали хора. Стената на микроязовир край село Странско се скъса заради дъждовете. Хората са евакуирани, съобщи за Агенция „Фокус” гл. инсп. Тодор Бързилов. Три големи и 8 микроязовира има край село Странско. От Кризисния щаб на Общината предприемат контролирано изпускане на язовира край съседното село Бряст, за да се избегне наводнението на димитровградския квартал „Млада гвардия". Жителите на харманлийското село Бисер са евакуирани по високите места и на площада и не се допускат до къщите си заради обилния валеж, съобщи кметицата Златка Ангелова. Мярката е превантивна, засега ситуацията там е спокойна. Нивото на река Бисерска се е покачило, като мостът над нея в центъра на селото бе затворен, за да се предотврати евентуална опасност.

 Поройни дъждове нанесоха големи щети на  Ченгене скеле  до Бургас. Бедствено положение беше обявено тази сутрин в Приморско. Поройният дъжд от снощи е нанесъл значителни щети по инфраструктурата, залети са къщи, жертви и пострадали няма. Река Ропотамо излезе от коритото си.  Поройният дъжд и много силният вятър са повредили голяма част от пътищата. Пораженията са най-вече в съставните селища. Реката до Ново Паничарево е преляла и стигнала почти до центъра. Мостът там е напълно неизползваем, а другият въжен до него отнесен.

Бедствено положение е обявено в община Опан заради паднали обилни валежи. Жертви и пострадали няма. Затворен е пътят Стара Загора – Димитровград, а движението се осъществява по обходни маршрути. Дъждът е откъснал изцяло жителите на село Михайлово, тъй като пътят към населеното място е залят. Най-тежко е положението в селата Калояновец, Еленино и Петрово, а общо засегнатите населени места в община Опан са 20.

Бедствено положение е обявено и в община Гълъбово. Тежко е положението в Априлово, Обручище и други села. В Гълъбово водата е започнала да се оттича и няма опасност за населението. В момента се обобщава информацията от Щаба за действие при действия и аварии.

Тази нощ е обявен оранжев код за опасни валежи в 8 области на страната.

ОБНОВЕНО

Третият загинал от водния ад край Бургас мъж е 27- годишнията Юсуф И. Той е бил пастир и е живеел в бракуван микробус, който се намирал в землището на селото. Продължава да е в сила обявеното бедствено положение на територията на община Приморско. Силите и средствата на РСПБЗН Бургас в момента са съсредоточени в центъра на град Бургас, където се отводняват общински и обществени сгради. В рибарско селище Отманли са освободени закъсали автомобили и е отводнен участък от пътното плътно. Предстои закъсалите превозни средства да се изтеглят, за да се нормализира трафика. На територията на областта продължават отводнителни действия в мазета и приземни етажи на жилищни сгради и пътни платна. 20140906.jutngjopcw 20140906.tamzpthgba

Язовирът в село Странско, община Димитровград е със скъсана стена. Наводнени са около 20 къщи и са евакуирани хората от населеното място. При град Харманли се наблюдава повишение с 2 м на нивото в река Марица. По течението й в района на градовете Любимец и Свиленград е организирано наблюдение на критичните участъци. До момента са получени близо 100 сигнала за наводнени къщи в Димитровград, Харманли и други по-малки селища. Продължава да е затворен главен път Е80, както и основният път между Стара Загора и Димитровград.

 

източници : Фокус , БЛИЦ, Флагман

снимки Флагман.бг

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien