ВНИМАНИЕ! Нов вид телефонна измама само след един…СМС

Измамниците не спят и мислят постоянно начини за бързо забогатяване, което обикновено става за сметка на нищо неподозиращите и обикновени хора. Наред с известните Ало-измамници, от известно време все по-упорито започва да навлиза и елементарен, дори на пръв поглед шегаджийски трик. Трик и една усмивка, които обаче ще ти струват числом и словом…30 лева.

Каква е цялата игра.

Получавате СМС на мобилния си телефон, на който пише нещо от рода на: "Спешно е, обади ми се". Това е най-разпространения засега вариант, но може да придобие все по-голяма разнообразност, но задължително приканващ да звъннеш веднага. Текстът, не е случайно избран. Дори и да се стигне до дело, обяснението ще е елементарно: "Объркал съм номера".

Та какво се случва, след като получите такъв СМС. В повечето случаи, "рибките" кълвът и връщат обаждането, при което получават отговор в слушалката: "Има някаква грешка", а ако почнеш да се обясняваш, ще последва културен отговор: "Не съм изпращал никакъв СМС. Вероятно е бъг в системата на мобилния оператор". Разговор продължаващ няколко секунди, но с цената на 30 лева. Дори няма да се опитат да те задържат на телефона за 2-ата минута, но няма и да откажат да си побърборят с теб, ако продължаваш да настояваш, че този "Спешен" СМС е изпратен от този номер. Все пак още 30 лева отгоре са това.

В кое е разковничето?

Елементарно. В Македония и Албания, както до преди няколко години в България, си вадиш такъв номер, с подобна тарифа на минута за няколко часа. Нужните са ти часове, защото все пак имаш преминаване на граница, придвижване, обяд, кафенце и лека разходка, а в офиса на мобилния оператор се задържаш не повече от 20-ина минути. Кодът на Република Македония е 00389, a този на Албания е 00355 докато този на България е 00359. Виждате незначителните разлики от само една цифра, нали?! Но дори и да забележите, че не е от България и да познавате тези кодове на чии страни са, то вътрешният ви глас ще "подръчва" да върнете обаждането. "За няколко секунди нищо няма да ми стане, ама може да е наистина спешно", ще си кажете и…вече бройте минус 30 лева. Още повече, след като текстът е написан на чист български език. Не ми се мисли, ако имате роднина в някоя от тези две страни на път в този момент или живеещ там.

Затова, не обръщайте внимание на такива смс-и колкото и любопитството да ви гложди. Надскочете го и не се подавайте да ви хванат като шаран на гол бастун.

И разбира се, предупредете своите близки и приятели, особено по-старите роднини, които най-лесно биха се хванали на тази измама.

Print Friendly

2 Коментари на ВНИМАНИЕ! Нов вид телефонна измама само след един…СМС

  1. Анонимен // 01.05.2015 в 1:45 // Отговор

    Е такъв да го побарам ше го строша от бой

  2. Майка ли е ги раждала такива копелета????

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien