Вицепремиерът Цветлин Йовчев: Най-важното не е дали е имало злоупотреба със средствата за бежанците, а че не са били изразходвани ефективно

 Най-важното не е дали е имало злоупотреба със средствата за бежанците. Много по-важното е, че тези средства не са били изразходвани ефективно. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „За пет години са 30 милиона лева. Когато няма системен подход, когато няма визия, когато няма анализ и стратегия какво трябва да се направи, тогава се стига до това – харчим едни пари на парче и накрая ефектът е никакъв. Печатаме брошури, организираме семинари, купуваме компютри със софтуер за по 8000 лева. Резултатът е такъв, че най-накрая нямаме къде да настаним бежанците и се чудим какво да правим”, заяви вицепремиерът.

На въпрос дали това е единственият сигнал за злоупотреба при усвояване на пари за бежанци, Йовчев каза: „Имаме и друга информация, която сме подали, но към момента все още няма конкретни резултати, така че не бих си позволил да коментирам. Ще излезе, че споделям пред медиите нещо, за което не сме сигурни”.

Във връзка с отпуснатите 200 000 лева за подготовка на площадка за изграждане на палатков лагер, Цветлин Йовчев каза, че областният управител има сключени договори с изпълнителя. „Въз основа на тези договори е трябвало да бъдат изградени такива неща. Сумите са изплатени. Вероятно е имало обществени поръчки”, посочи той. Министърът каза, че сигналите са подадени в прокуратурата и тя ще реши спрямо кого ще образува досъдебно производство.

Агенция "Фокус"
Снимка: МВР

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien