ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ! Миньорите от Бобов дол започнаха стачка

Миньорите от Бобов дол излязоха преди минути на едночасов предупредителен протест, информира struma.com. Подземните работници не са получили заплатите си и остро протестират срещу ограничение, наложено от Министерството на околната среда и водите, с което се спира работата на един от блоковете в ТЕЦ Бобов дол. Това създава сигурна предпоставка за хаос в мините и самозапалване на въглищата под земята. По този повод от "Въгледобив Бобов дол" написаха гневно писмо до институциите и министерствата, имащи отношение към скандалния казус. Ето писмото:

Във „Въгледобив Бобов дол” ЕООД, гр. Бобов дол получихме писмо от ръководството на ТЕЦ – Бобов дол за ограничаване доставките на енергийно гориво. Това се налага вследствие наложеното ограничение от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ (зам. министър Малинов) и ЕСО за спиране на работата на един от блоковете на ТЕЦ Бобов дол.

Намаленият добив от наша страна, като основен доставчик на енергийно гориво за ТЕЦ Бобов дол, създава големи технологични проблеми в подземните рудници, които са с непрекъснат производствен процес и всяко спиране се оказва пагубно за състоянието на машини, съоръжения, минни изработки и добивни фронтове, същото представлява и пряка заплаха за живота и здравето на работещите в тях (в разкритите галерии при спиране на 24 часовия на добив се създават предпоставки за пожари).
В подземната мина 24 часовия непрекъснат процес е задължителен за безопасността на работещите миньори. Произвежданата от ТЕЦ Бобов дол електроенергия е в пъти по – евтина от тази в ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 (американските централи), както и от зелените енергии. Въпреки това от 1 юли 2014 г. ТЕЦ Бобов дол е изкаран от регулирания пазар (работи само за свободен пазар).
Към днешна дата НЕК продължава да дължи за произведената в първото полугодие енергия малко под пет милиона лева. Това пряко се отразява на разплащанията от ТЕЦ към мините, поради което миньорите от дружеството не са получили заплата за месец юли 2014г., това води и до забавяне разплащанията на дружеството към нашите контрагенти и доставчици, и нарушава целия производствен процес.
Възникна социално напрежение, което се изрази в 1 часов предупредителен протест – спиране работата за 1 час в подземните рудници.
Уважаеми Господа,
При нерешаване на създалата се ситуация, едночасовия протест ще прерасне в други граждански действия с непредвидими последствия.
Спирането на работата ще доведе до ликвидиране на подготвените полета в подземните рудници и създаване предпоставка за натрупване на газ метан, който е взривоопасен, възникване на ендогенни пожари. „Въгледобив Бобов дол” ЕООД и ТЕЦ Бобов дол са структурно определящи предприятия в Югозападна България. Ограничаването или ликвидирането на дейността им ще доведе до голямо социално напрежение и масова безработица в региона.

zadupnitsa.com

снимка:snews.bg

Print Friendly

1 Коментар на ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ! Миньорите от Бобов дол започнаха стачка

  1. Пълни лъжи отново говори Ковачки

    Защо в теца започват всеки ден нови хора като няма пари

    хахаахаха

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien