ВиК-Дупница: Водата е годна, няма „ешерихия коли“. Не „хвърляйте бомби“ спекулирайки с човешкото здраве

Управителят на ВиК-Дупница Илия Илиев разпространи чрез медиите обръщение доп жителите на града във връзка с изявлението на един от общинските съветници, че водата в Дупница е бъкана с бакеторията "ешерихия коли". Скандалното твърдение бе направено по време на последната сесия на местния парламент от Чавдар Милошов (БСП), което хвърли в смут не малко граждани.

Публикуваме пълния текст на обръщението без редакторска намеса:

Във връзка със скандалното изказване на общинския съветник г-н Чавдар Милошов на сесията на ОбС-Дупница на 17.04.2015 г., относно твърдението, че в гр. Дупница се „зарежда” със сурова вода, която не е преминала дезинфекция и е пълна с бактерията „ешерихия коли”, и предвид множеството питания от притеснени граждани за тази „новина”, ръководството на В и К – Дупница е длъжно да информира населението за тази „сензация”.

„Водоснабдяване и канализация – Дупница” ЕООД и Регионална здравна инспекция /РЗИ/ – Кюстендил правят мониторинг за качеството на питейната вода по утвърдена съвместна Програма за мониторинг на качествата на питейната вода, подавана от „В и К – Дупница” ЕООД за задоволяване на питейно-битовите нужди на населението от Община Дупница, по показатели от Наредба 9/16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Scan_20150424_113842Ежегодно се вземат и изследват около 125 проби от 40 пункта от зоните на водоснабдяване във всички населени места от Община Дупница. Анализите се правят в акредитирана лаборатория по химични и показатели с индикаторно значение /цвят, мирис, вкус, мътност, активна реакция, окисляемост, амониев йон, нитрити, нитрати, хлориди, манган, електропроводимост и др./  и микробиологични показатели /микробно число при 22º С, коли форми, ешерихия коли/, за което се съставят протоколи за контрол на води.

„Хвърлянето” на подобни „бомби”, с които незнайно какво се цели, особено когато са пряко свързани с човешкото здраве, е меко казано несериозно и престъпно. Излишно е да упоменаваме, че при наличието на тази бактерия, последиците щяха да бъдат усетени върху нашите съграждани, а такива няма.

С оглед на гореизложеното, бихме искали да успокоим жителите на община Дупница, че питейната вода е напълно годна за употреба без наличието на микроорганизми, паразити и химически вещества в брой или концентрация, които представляват потенциална опастност за здравето на човека.

Използваме възможността да призовем тези, които търсят евтина сензация и скандал да бъдат коректни в изказванията си и все пак се замислят, когато спекулират с най-важното – човешкото здраве.

Print Friendly

1 Коментар на ВиК-Дупница: Водата е годна, няма „ешерихия коли“. Не „хвърляйте бомби“ спекулирайки с човешкото здраве

  1. Абе хора какво ни занимавате с един патологичен лъжец Милушев цял живот служител на ДС и крадец на вода и този на вик дето две думи на кръст не може да каже

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien