ВИДЕО/ Дупничаните Методи Стойнев и Венцислав Инкьов с още новини за скандалите в шахмата

Най-добрият дупнишки шахматист, гросмайстор Венцислав Инкьов и Методи Стойнев общински съветник и състезател на клуб по шахмат "Марек Юнион-Ивкони", дадоха днес пресконференция, на която съобщиха още новини свързани със скандалите в родната федерация по шах. Двамата оповестиха прессъобщение на Европейската шахматна федерация в което се дават отговори на редица скандални факти изнесени в края на месец май. Тогава бе разкрито, че президентът на федерацията Силвио Данаилов е регистрирал реплика на Европейския шахматен съюз, носеща същото име, но със седалище офшорната зона Делауеър. Именно там са преведени огромни суми, за които Методи Стойнев показа конкретни документи. Само през 2014 г. Министерството на младежта и спорта превежда на БФ Шахмат сумата от 923,870 лева за организирането и провеждането на две международни състезания: за Европейско индивидуално първенство по шахмат за жени  в град Пловдив на 26.06 – 11.07.2014 г. – 476 000 лв и за  Европейски индивидуални купи по класически шахмат за мъже и жени, кк Албена/ Златни пясъци, 01.06 – 09.06.2014/10.06 – 18.06.2014 – 447 870 лв.  „Стойността на първенството в Пловдив е завишена близо 3 пъти. /повече подробности и документи виж ТУК/

В прессъобщението от Европейската шахматна федерация се казва: Европейският шахматен съюз ще си сътрудничи с всеки официален разследващ орган, и ще предостави необходимата допълнителна информация. Европейският шахматен съюз е информиран, считано от 8 май, за отчетените необичайни сделки от българската федерация по шахмат и помолен за разяснения и проверка за проведените действия между двете организации. Европейският шахматен съюз си запазва правото да предприема необходимите действия срещу всяка организация или физическо лице, което клевети или свързва европейския шахматен съюз със съмнителни сделки, договори и всяко действие, което не е извършено от ЕШС.

ВИДЕО/ Пълен запис от пресконференцията на Методи Стойнев и Венцислав Инкьов

Ето и пълният текст на съобшението от Европейската шахматна федерация предоставен от М.Стойнев

 

Поради многото съобщения и статии в пресата, които включват и опетняват името на Европейския шахматен съюз относно турнири, сделки и договори, Бордът на Европейския шахматен съюз излиза със следното съобщение до пресата:

Официалният календар за турнирите на EШС се публикува всяка година от секретариата на EШС и включва европейски първенства, организирани ежегодно, съгласно съответните устави и наредби. Параграфи Б.1.2 и Б.1.3 от Правилата на ЕШС за организираните турнири съдържат следното:

"Всички EШС (европейски) шахматни федерации имат право да участват в европейски индивидуални и отборни състезания, независимо от пол или възраст." "Всички EШС (европейски) шахматни федерации имат право да участват в европейски индивидуални и отборни състезания, независимо от пол или възраст." "Всички играчи, участващи в Европейското индивидуално и отборно първенство трябва да имат право по рождение, гражданство или натурализация да представляват тяхната федерация."

Това е добре известно на всички европейски федерации по шахмат "и играчите в европейските първенства, които имат право да участват, са играчи, които имат принадлежност към европейските федерации и клубове и принадлежат към европейските федерации (само за европейската клубна купа има възможност за участието на картотекирани неевропейци). Поканите за официалните европейски първенства са одобрени, а след това публикувани и изпратени на европейските федерации само от Секретариата на ЕШС, съгласно Правилника за турнирите на ЕШС.

По отношение на календара с турнирите за 2014г. на ЕШС, информацията е предоставена на националните федерации съгласно CL1 / 2014 03.14.2014 и същият календар е публикуван до края на същата календарна година в официалния сайт на ЕШС (в старата и новата версия). По-старата версия на сайта ЕШС съдържаше и проекто-календар за всеки един турнир, за който всяка една федерация обявява и качва информация. Европейският шахматен съюз подкрепя всички шахматни турнири в Европа, но официалният календар е този, който се публикува ежегодно.

Във връзка с няколко прессъобщения за неясни транзакции между Българска федерация по шахмат и Европейския шахматен съюз.

EШС пояснява следното:

1. Европейският шахматен съюз не е търговско дружество и не прави договори за отдаване под наем или продажба на шахматни дъски, фигури, часовници или софтуер за заглушаване на мобилни телефони. Фактурите, обявени в пресата отнасящи се за такива търговски действия нито са записани във файловете на EШС, нито парите по тези сделки (които се отнасят за периода на 2011 г. и 2012 г.), са постъпили по (единствената!) сметката на EШС в Швейцария.

2. Европейският шахматен съюз няма никакви парични транзакции и постъпления от Българската федерация по шахмат, или от която и друга организация или физическо лице, свързано с шахматните турнири, организирани в Албена (за периода 01-09 юни 2014) и Златни пясъци (10-18 юни 2014) през 2014 година.

3. Плащанията към Европейския шахматен съюз привеждани годишно от националните федерации, се определят от общите предписания и наредби за турнирите и включват входни такси за участниците в турнирите, депозитни такси, такси за офертата (bid fees) и лицензионни такси. Тези суми са включени в годишния бюджет и в годишното приключване и одит и са достъпни за всички членове – национални федерации по време на годишното общо събрание.

4. Европейският шахматен съюз ще си сътрудничи с всеки официален разследващ орган, и ще предостави необходимата допълнителна информация. Европейският шахматен съюз е информиран, считано от 8 май, за отчетените необичайни сделки от българската федерация по шахмат и помолен за разяснения и проверка за проведените действия между двете организации.

5. Европейският шахматен съюз е регистриран в сървъра на Европейския съюз с цел прозрачност и основната информация за организацията е на разположение на обществеността.

Общият краен доход за 2014 година е 228,594 евро и този доход е с подобни показатели около това ниво за годините 2011, 2012 и 2013 г.

6. Европейският шахматен съюз си запазва правото да предприема необходимите действия срещу всяка организация или физическо лице, което клевети или свързва европейския шахматен съюз със съмнителни сделки, договори и всяко действие, което не е извършено от ЕШС.

Молим всички медии, които са публикували такава информация, отнасяща се до Eвропейския шахматен съюз, да публикуват и настоящата декларация.

Приложен е календар на ЕШС за 2014 г., изпратен от CL 1.2014 14.03.2014 и публикуван в сайта на EШС.

EUROPEAN CHESS UNION

Rainweidstrasse 2, CH-6333 Hünenberg See, Switzerland

 

 

 

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien