/ВИДЕО/ btv разкри: Двама от собствениците на склада край Големо село, убил 6 души преди 15 години, притежават част от „Миджур” затрил 15 души сега

Разследване на bTV показано в предаването "Тази сутрин" доказа, че двата случая с най-много загинали при експлозии в складове за взривове през годините са свързани. Точно 15 години след смъртта на 6 млади мъже, 15 души загубиха живота си при сходни обстоятелства. На 4 септември 1999 г. след сигнал за пожар, в складовете за производство и съхранение на взрив край бобовдолското Големо село, са изпратени трима полицаи и трима пожарникари. Последвалата експлозия убива 6 мъже на възраст между 24 и 32 години. 

Експлозиите, убили най-много хора у нас, са свързани

Имената на две жени се повтарят в инцидентите, станали през 15 г.

Кой е собственикът на избухналия цех? 

В началото 90-те преподавателят в Минно-геоложкия университет и един от най-изтъкнатите ни експерти по взривовете проф. Славчо Лазаров основава фирма „Лазарит”. Няколко години по-късно – през 1997-а, заедно с дъщеря си Мария Лазарова регистрират дружество с ограничена отговорност. Те получават документ от служба КОС, с който им е разрешено да произведат, цитирам „пробна серия взривни вещества” в складовете на край Големо село. 

И ако ПРОБНО количество бихме нарекли няколко грама, килограм или дори няколко десетки килограма, ДОКУМЕНТИРАНО предприемачите получават разрешение да произведат пробна серия от, ВНИМАНИЕ, цели 300 тона нафтено-селитрени смеси! 

2110259134

Точно 15 години по-късно двама от собствениците на почернения цех за взривни материали в Горни Лом се повтарят. След инцидента през есента на 99-а, фирмата наемател на складовете край Бобов дол се трансформира в дружеството с ограничена отговорност МИНЕНЕРГО. Нейни собственици са – Мария Лазарова и Гергана Камбурова – Лазарова. С други думи – името се променя, но собствениците остават същите  – дъщерята и съпругата на професора. По ирония на съдбата точно 15 години по-късно, 15 работници губят живота си при експлозията в Горни Лом, а тези хора отново са замесени. Двете дами – Мария Лазарова и Гергана Камбурова са двама от общо 4-мата собственици на ВИДЕКС АД, притежател на почернения завод Миджур край Горни Лом. 

Мария Лазарова и Гергана Камбурова – Лазарова са двама от четиримата собственици на Видекс АД. 

Макар и притежатели на минимална част от собствеността на дружеството, те са вписани като част от собствениците на Видекс АД в информационната база данни ДАКСИ. Проф. Славчо Лазаров е един от учредителите и членове на Сдружението на взривните инженери в България. Когато екипът ни позвъни на телефоните за връзка на интернет страницата на Сдружението, изненадващо на телефонът отговори секретар в офиса на Видекс АД (дружеството собственик на завод „Миджур”). Гергана Камбурова – Лазарова е съпруга на професор Славчо Лазаров. От нейни колеги в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” научихме, че тя е починала преди около 2 години, а проф. Лазаров е заминал за САЩ, където живее с дъщеря си.

2110259114

5 години след трагедията край бобовдолското село Големо село много въпроси остават без отговор. 

Знаели ли са шестимата загинали къде отиват и какво гори? 

Спазени ли са изискванията за безопасност? 

Какво и как се съхранявало в складовете? 

На роднините е казано, че пожарът възниква след запалване на треви до помещенията със взрив в ден, който свидетелите помнят като дъждовен. 15 години близките на загиналите очакват отговори и справедливост, а инцидентите продължават да се повтарят. Човешка грешка! Отговорът се повтаря от 15 години, а виновни няма. Това отсъжда съдът за експлозията в Големо село, както и за инцидентите със загинали работници в Горни Лом през 2006 и 2007 година. Днес, подвигът на шестимата млади мъже, спасили няколко хиляди души от съседното село Големо село и Бобов дол, остава забравен между старите им снимки.

След инцидента в Големо село 4 деца остават сираци. Едно от тях се ражда след смъртта на баща си. Историята отново се повтаря, защото днес, 15 години по-късно, съпругата на един от загиналите работници в завод Миджур също е бременна. 

Вижте цялото разследване на Иван Георгиев във видеото. ТУК

източник : btvnews.bg

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien