Вдигат цената на водата в Бобов дол и още 6 общини. Дупница чака решение!

Питейната вода за община Бобов дол и още 6 общини в област Кюстендил, които се обслужват от "Кюстендилска вода" ЕООД ще стане по-скъпа , Предвижда се цената да стане 2.35 лв. за кубик, при 2,02 лв /с ДДС/ досега. На сайта на водният оператор „Кюстендилска вода“ пише: на основание чл. 18 от Наредбата за регулиране цените на водоснабдителните и канализационни услуги , „Кюстендилска вода” ЕООД уведомява своите потребители, че ще внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложение за изменение на цените на В и К услугите за регулаторния период 2017- 2021 г.Изменението на цените е на основание чл. 19 от З акона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги и е във връзка с изготвения бизнес план за периода 2017-2021 г. Предложените за утвърждаване от КЕВР цени на В и К услугите за първата година и одобряване на цените за останалите години, в лева без включен ДДС за 1 куб.м, са както следва за 2017 година

Доставяне на вода на потребителите лв./куб.м за 1.363

Отвеждане на отпадъчни води лв./куб.м 0.191

Пречистване на отпадъчни води лв./куб.м 0.408

В следващите години е предвидено поетапно ежегодно увеличение до 2021 година. Предложението ще влезе в сила от 1-ви януари 2017 година.

Припомняме, че Общински съвет Дупница гласува присъединяване на ВиК Дупница към водната асоциация и „Кюстендилска вода“. Потърсени за коментар от водното дружество заявиха, че те не са внесли бизнес план в КЕВР, именно защото очакват присъединяване към „Кюстендилска вода“ и чакат инструкции от държавния регулатор. Според специалисти след присъединяването на ВиК Дупница към асоциацията ще се наложи „Кюстендилска вода“ да внася нов план в КЕВР и не е изключено да има и нови цени. Сега в Дупница плащат по 1.37 лв с ДДС за трите компонента. Каква ще бъде цената от началото на 2017-година на този етап не е ясно. Не е ясно колко ще плащат и в Сапарева баня, ако там Общински съвет реши да се присъедини към асоциацията. В момента цената е 0.55 лв за кубик с ДДС.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien