ВЧЕРА! Планинските спасители от Дупница с две успешни акции-откриха изгубени жени и помогнаха на тежко пострадала

Началото на акцията по издирването на изгубените жени.

Като герои от филм на Стивън Спилбърг бяха в неделния ден планинските спасители от Дупнишкия отряд. Добоволците от града бяха принудени в рамите на 10 часа да проведат две спасителни операции в два различни района на Рила. И двете акции приключиха успешно, но отново се видя острата нужда от Център в района на Седемте рилски езера.

36420555_1748129105267378_192355710988713984_n"Около 13 часа получихме сигнал за пострадала жена в района на Седемте езера. Сформирахме група – Кирил Чолаков, Валери Борисов, Антон Пилев и аз и потеглихме нагоре. Около 16,30 часа бяхме вече при пострадалата жена. По пътеката за езерото Бъбрека, 41-годишна жена от Карлово се оказа, че е със счупен глезен и открита рана. Гледката не беше никак приятна, от стърчащите кости. Обработихме пострадалата, дадохме обезболяващи и веднага потеглихме с количката надолу. На долна станция на лифта ни чакаше линейка и веднага бе транспортирана към болнично заведение. Дано операциите, които предполагам, че ще й бъдат направени да бъдат успешни и й пожелаваме пълно възстановяване", разказа Божидар Джокин, който е 4-ия участник в акцията.

"Тъкмо се прибирахме вече към Дупница, и в района на Сапарева баня, получихме сигнал от нашите дежурни чрез 112 за изгубени в района на Фенерски камък. Веднага продължихме към Бистрица, като през това време повикахме още 4-ма наши колеги – Мартин Джокин, Стойчо Джиков, Емил Павлов и Златко Огнянов. Двете жени имаха мобилна връзка и се оказа, че на връщане са се загубили. Чрез мобилна връзка с тях взехме GPS-координатите, за да бъдат локализирани. През това време се свързахме с кмета на село Бистрица Кирчо Огненски, който познава отлично района с молба за съдействие, за да стигнем по-бързо до уплашените жени и веднага предприехме акция по издирването им, в която се включи и той. Въпреки дъжда, който валеше и създаваше трудности с придвижването около 22,00 часа ги открихме на 1200 метра надморска височина- премръзнали, мокри, но без здравословни проблеми и с усмивка на лицата. Бяха в изключително непроходим и много опасен терен с голям наклон, гъста растителност и множество скални отвеси, скрити от високи дървета. Оказахме им помощ и впоследствие ги транспортирахме до автомобила им. Специални благодарности на Огненски за съдействието и помощта, която ни оказа", разказа и за другата акция Джокин.

"Момичетата се оказаха "железни". Казаха че е имало момент, в който са се паникьосали, но бяха с висок дух и не бяха правили глупости. Бяха положили многочасови усилия да се измъкнат, но след като са попаднали в много гъста гора с голям наклон и скални отвеси, бяха застанали на място и смело ни чакаха на една скала въпреки мрака и дъжда", допълниха участници в акцията.

"На няколко пъти говорих с момичетата по телефона, за да се ориентирам максимално добре и да бъда полезен на планинските ни спасители за по-бързото им откриване по непознатите пътища. Важното е, че всичко приключи добре. Туристите трябва да внимават много в планината, защото тя колкото е красива и привлекателна, два пъти по-опасна е и ако не са подготовени да не тръгват. Убеден съм, че в Дупница е най-добрият в България отряд, който е доказал в годините професионализма и отношението си към спасяването на човешкия живот, често с риск за собственият им и за мен бе чест да участвам с тях в акция", коментира Огненски.

Поздравления за "Ангелите от планината" с големи сърца и нека не забравяме, че те са…пълни доброволци!

36522091_1748129145267374_2968235255267328000_n

Print Friendly

5 Коментари на ВЧЕРА! Планинските спасители от Дупница с две успешни акции-откриха изгубени жени и помогнаха на тежко пострадала

 1. Достойно за уважение дело.

 2. Маргарита // 02.07.2018 в 17:20 // Отговор

  Поздравления за успешните акции и хиляди благодарности на спасителните екипи, кмета на с. Бистрица и др., които помагаха да открият двете ми дъщери. Поклон и бъдете здрави и успешни!

 3. Aко всички сме с такива сърца,то България щеше да е РАЙ,но…
  Благодаря на АНГЕЛИТЕ от Дупница и най-вече на Кирчо Ч./ трудно е да накараш някой да сподели добрината, а в днешни времена почти невъзможно/ – мъже с огромни сърца!Продължавайте, може да се окаже и заразно!

 4. Албена Петрова // 03.07.2018 в 1:54 // Отговор

  Аз съм щастливка, която е дъщеря на един от ветераните вече на ПКСС “ Дупница “ – Георги Смочевски- Смока . Отрасла съм с тези момчета и винаги съм се прекланяла към жертвоготовността им за спасяване на живота на обикновения, незнаен човек, пренебрегвайки семействата си и собствения си живот дори . За да си спасител, трябва да имаш голямо сърце !

 5. ТД Момини двори // 03.07.2018 в 9:26 // Отговор

  Благодарности на спасителите.Поклон че ви има.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien