Вадим Поспелов даде началото на строителните дейности по мега проекта в Сапарева баня

Вадим Поспелов, управител на " Аква трийтмън" областния управител на Кюстендилска област Иван Каракашки, кмета на Сапарева баня Сашо Иванов и още редица официални лица дадоха началото на същинските строителни дейности по мега проекта в града. Там ще бъде построен най-големият спа център на Балканите. Огромната инвестиция е на Руския държавен фонд "Милосърдие" на правосъдното министерство. Вложението е за уникален по рода си спа, балнео- и хотелски комплекс на обща площ от 50 декара. Проектът е публично-частно партньорство с община Сапарева баня. По време на строежа средно 300 българи ще бъдат наети на обектите. Толкова ще намерят работа в комплекса след старта му. Той ще има 4-звезден хотел с 200 стаи и луксозно 5-звездно вип крило с 12 апартамента. Ще бъдат изградени ресторанти, кафенета, фитнес зали, медицински кабинети. У нас на преференицални цени ще почиват служителите на руското правосъдно министерство. Очаква се обаче комплексът да привлече платежоспособни клиенти от цял свят с разнообразието и качествените спа и балнеопроцедури.

За изграждането му през февруари 2013 година е създадена компанията "Аква трийтмънт", която е съвместно дружество между руския фонд "Закон, справедливост и милосърдие" и Община Сапаева баня. От документите в Търговския регистър се вижда, че капиталът на дружеството е 22.4 млн. лв., от които 16.8 млн. лв. са осигурени от руската страна. Общината пък участва с апортна вноска на два терена в регулация, върху които предстои да се изгради комплексът. Справка в Имотния регистър сочи, че терените са с обща площ от близо 30 дка и се намират в местността Св. Богородица в Сапарева баня. Те са оценени на малко над 5.6 млн. лв., като още през лятото на 2012 година общинският съвет в града взима решение да ги апортира в бъдещото дружество.Като управител на "Аква трийтмънт" е вписан Вадим Поспелов, който е и председател на руския фонд.

Фондът "Закон, справедливост и милосърдие" е създаден за защита на социалните права на служителите в съдебната система на Русия. Като основни задачи той си е поставил да улесни достъпа на служителите на съдилища и техните семейства до медицинска помощ, рехабилитация и санаториално лечение. Фондът съобщава още, че "съдейства за изграждането и финансирането на рехабилитационни центрове, здравни центрове, болнични заведения, старчески домове и диспансери" за съдебната система за Русия, като обектът в Сапарева баня е първият проект в чужбина. Допълнително фондът развива и благотворителни инициативи, а като негови попечители са записани висши представители на съдебната система в Русия, както и членове на президентската администрация.Това е вторият подобен руски проект в България. Преди три години започна изграждането на детския санаториален комплекс "Камчия", който е разположен върху 300 дка и беше изцяло приключен през миналата година. Инвестицията в него от 120 млн. евро е на община Москва.

Print Friendly

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Могат ли санкциите срещу Русия да засегнат инвестицията в Сапарева баня ? | Всичко За Дупница, Новини, Коментари, Анализи, Спорт, Страна, Свят

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien